Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Νέους πανίσχυρους κινητήρες πυραύλων σχεδιάζει η Κίνα

Αν η Κίνα καταφέρει να κατασκευάσει κινητήρα ικανό να παράγει ώθηση 600 τόννων η διαστημική ικανότητα της χώρας θα πολλαπλασιασθεί.

Κινέζοι μηχανολόγοι σχεδιάζουν την κατασκευή νέου, πανίσχυρου κινητήρα για πυραύλους, που θα οδηγήσουν τη νέα γενιά διαστημοπλοίων στο διάστημα.

Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή της Κινεζικής Ακαδημίας Πυραύλων, Λι Τονγκί, οι μηχανικοί μελετούν αυτή τη στιγμή κινητήρα ικανό να παράγει ώθηση 600 τόννων. Αν η Κίνα καταφέρει να κατασκευάσει τέτοιο κινητήρα, η διαστημική ικανότητα της χώρας θα πολλαπλασιασθεί. Η χώρα διαθέτει τον ισχυρότερο σε λειτουργία πειραματικό κινητήρα -τον «Μεγάλη Πορεία 5»- με ικανότητα ώθησης 120 τόννων.

«Πύραυλοι τέτοιας ισχύος θα είναι απαραίτητοι για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη», είπε ο κ. Λι. Για την επίτευξη τέτοιας ώθησης, το πρώτο στάδιο του σχεδιαζόμενου πυραύλου θα απαιτήσει πέντε ξεχωριστούς κινητήρες 600 τόννων ο κάθε ένας, που ίσως θα μοιράζονται σε ένα κεντρικό στάδιο και τέσσερις προσδεδεμένους πυραύλους στα πλάγια του πρώτου σταδίου. Η μορφολογία του νέου πυραύλου θα θυμίζει έτσι εκείνη των σημερινών διαστημικών οχημάτων, σε μεγαλύτερη, όμως, κλίμακα. Αν και η κινεζική υπηρεσία δεν αποκάλυψε το φορτίο του νέου πυραύλου, οι υπάρχουσες πληροφορίες τον φέρνουν να είναι εξίσου ισχυρός όσο και ο Saturn-5, που μετέφερε τους Αμερικανούς αστροναύτες στη Σελήνη.

Στο μεταξύ, το πρώτο στάδιο του κινεζικού πυραύλου Μεγάλη Πορεία-5 έχει ήδη δοκιμασθεί με επιτυχία, ενώ πρωτότυπο του διαστημικού οχήματος αναμένεται να είναι έτοιμο για δοκιμές μέσα στο 2012. Οταν κατασκευασθεί, ο πύραυλος Μεγάλη Πορεία-5, θα είναι ικανός να μεταφέρει φορτίο 25 τόννων σε χαμηλή τροχιά στο διάστημα και 14 τόννων σε υψηλή τροχιά, όπου βρίσκονται οι περισσότεροι τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι.

Στην πρόσφατη έκθεση αεροδιαστημικής τεχνολογίας στο Φάρνμπορο της Αγγλίας, η κινεζική υπηρεσία διαστήματος παρουσίασε βίντεο, από τις εγκαταστάσεις κατασκευής του Μεγάλη Πορεία-5, κοντά στο Πεκίνο. Τα ολοκληρωμένα στάδια του πυραύλου θα μεταφέρονται οδικώς από εκεί στη Νότια Κίνα, από όπου θα εκτοξεύονται στο διάστημα



Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Eurofighter VS F-35

Η Eurofighter έχει ξεκινήσει μια νέα εκστρατεία για να υπογραμμίσει την υπεροχή του Typhoon έναντι του F-35 της Lockheed Martin, στον αγώνα αέρος-αέρος. Η εκστρατεία ενημέρωσης περιγράφει μια σειρά αποτελεσμάτων προσομοιώσεων αεροπορικού αγώνα του ευρωμαχητικού έναντι του F-35, το οποίο προσομειώνεται και ως αριθμητικά ανώτερο.


Η εκστρατεία αποσκοπεί στη αντιμετώπιση του προκλητικού ισχυρισμού της Lockheed ότι το F-35 βρίσκεται σε αναλογική σχέση 6:1 έναντι άλλων σύγχρονων μαχητικών.

Η Eurofighter ελπίζει επίσης να διασκεδάσει την παγκόσμια αποδοχή της περιγραφής του F-35 της Lockeed ως πέμπτης γενιάς μαζητικό, που εμμέσως η αναφορά το περιγράφει ανώτερο όλων των λεγόμενων τέταρτης γενιάς μαχητικών, όπως για παράδειγμα το Typhoon.

Η πρόκληση που προκύπτει σχετίζεται με καθαρά οικονομικά κριτήρια, καθώς πολλές χώρες αντιμετωπίζουν το δίλημμα των αποφάσεων για την αγορά δύο αεροσκαφών. Στις 20 Ιουλίου, η Ιταλία ανακοίνωσε την απόφαση να περικόψει κατά 25 μονάδες τον υπό προμήθεια αριθμό για το Eurofighter.

Κατά την άποψη της Eurofighter, το F-35 είναι ένα παγκόσμιας κλάσης μαχητικό για την αποστολή αέρος-εδάφους, αλλά όχι ως παραδοσιακός μαχητής στον ρόλο της αεροπορικής υπεροχής, αναφέρει ο Craig Penrice, πιλότος του Typhoon και σύμβουλος μάρκετινγκ.

Η Lockheed και διάφοροι άλλοι αξιωματούχοι του προγράμματος ισχυρίζονται ότι οι ημέρες των παραδοσιακών dogfighting έχουν τελειώσει. Ένα διαφημιστικό βίντεο που κυκλοφόρησε πέρυσι παρουσίαζε την ικανότητα ελιγμών ενός σύγχρονου μαχητικού αεροσκάφους ως άνευ σημασίας. Το βίντεο δείχνει το F-35 να νικά τους αντιπάλους, όχι με την επιδεξιότητα σε dogfighting, αλλά από πυραύλους που εκτοξεύονται από 180° και άνω, δηλαδή το πίσω ημισφαίριο.

Η Eurofighter, ωστόσο, υποστηρίζει ότι ενώ το F-35 διαθέτει τις τεχνολογικές πτυχές της πολύ χαμηλής παρατηρησιμότητας, είναι ευάλωτο στην ανίχνευση από μη stealth αντιπάλους.

Σε μια προσομοίωση της Eurofighter διαπιστώθηκε ότι τέσσερα Typhoon υποστηριζόμενα από σύστημα AWACS νίκησαν το 85% των επιθέσεων από οκτώ F-35, τα οποία ήταν εξοπλσιμένα με δύο JDAM και δύο πυραύλους αέρος-αέρος στο εσωτερικό.

Σύμφωνα με τον Laurie Hilditch, αξιωματούχο της Eurofighter, το F-35 μπορεί να νικηθεί από αεροσκάφη αναχαίτισης σε συνδυασμό με AWACS, σε μια γωνία 25º έως 30º προς την πιθανή πορεία προσέγγισης του F-35 προς ένα στόχο.


ΠΗΓΗ :www.flightglobal.com

http://fox2e-mag.blogspot.com/2010/07/eurofighter-typhoon-f-35.html

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

ΝΕΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΝΑΝΟΣΩΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΑΠΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ

Ηχεία τα οποία δημιουργήθηκαν απο φύλλα νανοσωλήνων άνθρακα τα οποία είναι κλάσμα του πάχους μιας ανθρώπινης τρίχας, μπορούν να παράγουν ήχο, αλλά μπορούν εξίσου να ακυρώσουν/εξουδετερώσουν ήχο, ιδιότητες που είναι ιδανικές για σόναρ υποβρυχίων που απο την μία θα ελέγχουν τα βάθη των ωκεανών, αποτην άλλη θα κάνει τα υποβρύχια κυριολεκτικά «αόρατα» στον αντίπαλο.

Ο Ali Aliev και οι συνεργάτες του που ασχολήθηκαν με το φαινόμενο εξηγούν ότι πολύ λεπτά φίλμ απο νανοσωλήνες μπορούν να παράγουν ακουστικά κύματα διαμέσω ενός θερμοακουστικού φαινομένου. Κάθε φορά που ένα ηλεκτρικός παλμός διαπερνά την μικροσκοπική στρώση των νανοσωλήνων άνθρακα, ο αέρας που βρίσκεται γύρω και ενδιάμεσα θερμαίνεται και έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία ενός ακουστικού κύματος.

Κινέζοι επιστήμονες πρωτοανακάλυψαν αυτό το φαινόμενο το 2008, και το εξέτασαν με το να δημιουργήσουν ευέλικτα ηχεία. Σε μια πραγματικά αξιόλογη παρουσίαση, οι κινέζοι νανο-επιστήμονες, τοποθέτησαν ενα φύλλο νανοσωλήνων στην πλευρά μιας σημαίας, και το συνέδεσαν με μια συσκευή mp3.

Μετά, χρησιμοποίησαν την σημαία για να παίζει ένα τραγούδι την ώρα που αυτή κυμάτιζε στον αέρα. Φυσικά δεν δοκίμασαν αν αυτή η τεχνολογία μπορεί να βρει εφαρμογή και εντός του νερού. Αυτό έκανε ο Aliev που προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, αποδεικνύοντας ότι τα φύλλα νανοσωλήνων άνθρακα παράγουν μια χαμηλής συχνότητος ηχητική κυματομορφή που επιτρέπει στα σόναρ να προσδιορίσουν την τοποθεσία, βάθος, και ταχύτητα αντικειμένων που βρίσκονται εντός του υγρού. Επίσης επιβεβαίωσαν ότι τα ηχεία μπορούν να συγχρονιστούν σε συγκεκριμένες συχνότητες ώστε να εξουδετερώσουν τον θόρυβο, όπως π.χ. τον ήχο που κάνει ένα υποβρύχιο όταν κινείται, κάτι που αν βρει πρακτική εφαρμογή, θα αλλάξει τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου κάτω, και επάνω απο την θαλάσσια επιφάνεια.



Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Τετρακίνητο όχημα-«ελικόπτερο»!

Τη μια στιγμή μπορεί να είναι όχημα 4 Χ 4 και σε κάτι λιγότερο από ένα λεπτό να μεταμορφωθεί σε ελικόπτερο: o λόγος για τη νέα επινόηση της εταιρείας κατασκευής στρατιωτικών ελικοπτέρων ΑVΧ Αircraft Company, με έδρα στο Τέξας των ΗΠΑ.

Το μυστικό του πρωτοποριακού συνδυασμού οχήματος και ελικοπτέρου κρύβεται στους αναδιπλούμενους έλικες στο επάνω μέρος, οι οποίοι με τη βοήθεια ενός προηγμένου μηχανισμού «μαζεύουν» ή «ξεδιπλώνονται» σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, μεταλλάσσοντας ανάλογα με την περίσταση τον τετρακίνητο «χαμαιλέοντα».

Το φουτουριστικό όχημα είναι ικανό να μεταφέρει τέσσερις πλήρως εξοπλισμένους στρατιώτες και να διανύσει με ένα γέμισμα συνολικά μια απόσταση 400 χιλιομέτρων, τόσο από εδάφους όσο και από αέρος. Στον αέρα η ταχύτητά του μπορεί να αγγίξει τα 225 χλμ. /ώρα, ενώ στο έδαφος μπορεί να φθάσει τα 140 χλμ. /ώρα σε δρόμο και τα 50 χλμ./ώρα εκτός δρόμου.

Οι κατασκευαστές του μάλιστα ισχυρίζονται ότι ο χειρισμός του θα είναι τόσο απλός, ώστε να μπορεί να το οδηγήσει ακόμη και ένας απλός φαντάρος. Το αμερικανικό Πεντάγωνο πάντως σκέφτεται σοβαρά την πρόταση της ΑVΧ για το Ιράκ και το Αφγανιστάν, όπου υπάρχουν αμερικανικά στρατεύματα.

ADEN cannon


Development
The ADEN (named for the Armament Development Establishment, where it was designed, and Enfield, where it is produced) was developed in the late 1940s as a replacement for the older Hispano-Suiza HS.404 20 mm cannon used in British aircraft of World War II. It is based (as are the French DEFA cannon and American M39 cannon) on the mechanism of the German Mauser MG 213C, an experimental revolver cannon designed for the Luftwaffe, but never used in combat. The ADEN entered service on the Hawker Hunter in 1954, and subsequently used on every British gun-armed aircraft until the advent of the Panavia Tornado in the 1980s.

The current version is the ADEN Mk 4. Although its muzzle velocity of 2,430 ft/s (741 m/s) is considerably lower than the Hispano's 2,789 ft/s (850 m/s), the substantially larger and heavier projectile makes the ADEN more lethal, and it has a higher rate of fire of about 1,300 rounds per minute.

An improved version, the ADEN Mk 5, incorporates a multitude of small changes to improve reliability and increase rate of fire slightly to 1,500–1,700 rounds per minute. No new Mk 5s were built, but many older weapons were converted, being redesignated Mk 5 Straden.

Aircraft using the ADEN 30 as in-built armament have included the A-4SU Super Skyhawk, English Electric Lightning, Folland Gnat (and HAL Ajeet), Hawker Hunter, Gloster Javelin, Saab Lansen, Saab Draken, SEPECAT Jaguar, Supermarine Scimitar, and CAC Sabre. Several podded versions exist, including the installations scabbed below the fuselage of British Hawker Siddeley Harrier (and USMC AV-8A/Cs) and Sea Harriers and the Swedish FFV Aden, which is used (among others) on the BAe Hawk. The FFV Aden contains the weapon and 150 rounds of ammunition, is 151.57 in (3.85 m) long, and weighs 802.5 lb (364 kg) fully loaded.
The ADEN is very similar to the French DEFA cannon, and the two weapons use the same range of 30 mm ammunition.

ADEN 25

The ADEN Mk 5 became the basis for the planned ADEN 25, which was to be a somewhat larger weapon (90 in / 2.29 m long, 203 lb / 92 kg) firing the new range of NATO 25 mm ammunition (as in the American GAU-12 Equalizer) at a much higher muzzle velocity of 3,445 ft/s (1,050 m/s). The lighter ammunition was also to produce a higher rate of fire, 1,650 to 1,850 rounds per minute. Unfortunately, severe development problems plagued the ADEN 25, which proved unable to meet its design weight target. It was finally cancelled in 1999. As a result, RAF Harrier GR.7 and GR.9 aircraft currently have no cannon, no attempt apparently having been made to retrofit the older ADEN 30 mm pods. Fleet Air Arm Sea Harriers retained the 30 mm weapon until their retirement in 2006.

Specifications

Type: single-barrel automatic cannon

Caliber: 30 mm (1.18 in) × 113 mm

Operation: revolver chamber

Length: 1.59 m (62.6 in)

Weight (complete): 87.1 kg (192 lb)

Rate of fire: 1,200 - 1,700 rpm

Muzzle velocity: 741 m/s (2,430 ft/s)

Projectile weight: 220 g (7.76 oz)

 References

 External links

Mauser and Aden Cannon (RAF source)

v • d • eLists relating to aviation

General Timeline of aviation · Aircraft (manufacturers) · Aircraft engines (manufacturers) · Rotorcraft (manufacturers) · Airports · Airlines (defunct) · Civil authorities · Museums

Military Air forces · Aircraft weapons · Missiles · Unmanned aerial vehicles (UAVs) · Experimental aircraft

Accidents/incidents General · Military · Commercial (airliners) · Deaths

Records Airspeed · Distance · Altitude · Endurance · Most-produced aircraft