Αν η Κίνα καταφέρει να κατασκευάσει κινητήρα ικανό να παράγει ώθηση 600 τόννων η διαστημική ικανότητα της χώρας θα πολλαπλασιασθεί.
Κινέζοι μηχανολόγοι σχεδιάζουν την κατασκευή νέου, πανίσχυρου κινητήρα για πυραύλους, που θα οδηγήσουν τη νέα γενιά διαστημοπλοίων στο διάστημα.
Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή της Κινεζικής Ακαδημίας Πυραύλων, Λι Τονγκί, οι μηχανικοί μελετούν αυτή τη στιγμή κινητήρα ικανό να παράγει ώθηση 600 τόννων. Αν η Κίνα καταφέρει να κατασκευάσει τέτοιο κινητήρα, η διαστημική ικανότητα της χώρας θα πολλαπλασιασθεί. Η χώρα διαθέτει τον ισχυρότερο σε λειτουργία πειραματικό κινητήρα -τον «Μεγάλη Πορεία 5»- με ικανότητα ώθησης 120 τόννων.
«Πύραυλοι τέτοιας ισχύος θα είναι απαραίτητοι για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη», είπε ο κ. Λι. Για την επίτευξη τέτοιας ώθησης, το πρώτο στάδιο του σχεδιαζόμενου πυραύλου θα απαιτήσει πέντε ξεχωριστούς κινητήρες 600 τόννων ο κάθε ένας, που ίσως θα μοιράζονται σε ένα κεντρικό στάδιο και τέσσερις προσδεδεμένους πυραύλους στα πλάγια του πρώτου σταδίου. Η μορφολογία του νέου πυραύλου θα θυμίζει έτσι εκείνη των σημερινών διαστημικών οχημάτων, σε μεγαλύτερη, όμως, κλίμακα. Αν και η κινεζική υπηρεσία δεν αποκάλυψε το φορτίο του νέου πυραύλου, οι υπάρχουσες πληροφορίες τον φέρνουν να είναι εξίσου ισχυρός όσο και ο Saturn-5, που μετέφερε τους Αμερικανούς αστροναύτες στη Σελήνη.
Στο μεταξύ, το πρώτο στάδιο του κινεζικού πυραύλου Μεγάλη Πορεία-5 έχει ήδη δοκιμασθεί με επιτυχία, ενώ πρωτότυπο του διαστημικού οχήματος αναμένεται να είναι έτοιμο για δοκιμές μέσα στο 2012. Οταν κατασκευασθεί, ο πύραυλος Μεγάλη Πορεία-5, θα είναι ικανός να μεταφέρει φορτίο 25 τόννων σε χαμηλή τροχιά στο διάστημα και 14 τόννων σε υψηλή τροχιά, όπου βρίσκονται οι περισσότεροι τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι.
Στην πρόσφατη έκθεση αεροδιαστημικής τεχνολογίας στο Φάρνμπορο της Αγγλίας, η κινεζική υπηρεσία διαστήματος παρουσίασε βίντεο, από τις εγκαταστάσεις κατασκευής του Μεγάλη Πορεία-5, κοντά στο Πεκίνο. Τα ολοκληρωμένα στάδια του πυραύλου θα μεταφέρονται οδικώς από εκεί στη Νότια Κίνα, από όπου θα εκτοξεύονται στο διάστημα