Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Παραλαβή του ASPIS για τα μαχητικά F-16 Block 52



Τα μαχητικά F-16 Block 52, τα οποία είναι αναπτυγμένα στην Κρήτη, πρόκειται σύντομα να αποκτήσουν το σύστημα αυτοπροστασία ASPIS II. Σύμφωνα με τον ελληνικό Τύπο, σχετικό χθεσινό κείμενο στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, της Πολεμικής Αεροπορίας και της αμερικανικής εταιρίας Raytheon, επιτεύχθηκε κατά τις τελευταίες μέρες η απαιτούμενη συμφωνία για την ολοκλήρωση του έργου, σε μια για το ζήτημα σχετική συνάντηση των ενδιαφερόμενων πλευρών. 

Η Ελλάδα έχει ήδη πληρώσει 120 εκατομμύρια δολάρια για το σχετικό πρόγραμμα, χωρίς να έχει μέχρι σήμερα παραλάβει επίσημα το σύστημα. Μετά τη συμφωνία μεταξύ των πλευρών, η Ελλάδα αναμένεται να πληρώσει το υπόλοιπο του ποσού μέσα στο 2011, περίπου 122 εκατομμύρια δολάρια.

Η αμερικανική εταιρία Raytheon είχε λάβει μια προκαταβολή 64,6 εκατομμυρίων δολαρίων (242 εκατομμύρια δολάρια το συνολικό ύψος της σύμβασης που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του 2003) από το υπουργείο Αμύνης το 2003, για να αρχίσει η παραγωγή της ολοκληρωμένης σουίτας ηλεκτρονικού πολέμου "Advanced Self-Protection Integrated Suite", για τον στόλο των μαχητικών F-16  Block 52 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το πρόγραμμα, που ονομάστηκε «ASPIS II», είναι μια νέα, βελτιωμένη έκδοση του αρχικού συστήματος ASPIS, που είχε παραδοθεί στα τέλη του 1990 για τα F-16 Block 30/50 της ΠΑ. Από το 1997 έως το 1999, 80 συστήματα ASPIS παραδόθηκαν στην ΠΑ.

Η σύμβαση για το ASPIS II περιλαμβάνει συνολικά 60 πλήρες ηλεκτρονικά πακέτα, αποτελούμενα από ALR-93(V), ALQ-187, ALE-47 και σύστημα ψηφιακών ραδιοσυχνοτήτων (RF) με ικανότητα αποθήκευσης. Εκτός από τα 60 ASPIS ΙΙ για τα F-16 Block 52, συμφωνήθηκε και η προμήθεια άλλων 29 ALQ-187 για τον εξοπλισμό των αεροσκαφών F-16 Block 30/50, καθώς και η αναβάθμιση των ASPIS με RF. Με την ολοκλήρωση της σύμβασης, συμπεριλαμβανομένων των αντισταθμιστικών οφελών, το σύνολο του στόλου των F-16 της ΠΑ θα είναι εξοπλισμένο με τις δυνατότητες του ASPIS II.

Στο σχετικό πρόγραμμα ενεπλάκησαν πέντε ελληνικές εταιρίες με υποκατασκευαστικό έργο: Intracom,  Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), SONAK, MILTECH και ISI.  Έκτοτε πέρασαν πάνω από επτά χρόνια.

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ

Η φωτογραφία δείχνει τον ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ στις 24 Σεπτεμβρίου 2010, στις εγκαταστάσεις της HDW, στο Κίελο της Γερμανίας. Στο υποβρύχιο είναι ακόμη ορατό το όνομα KIEL, το οποίο σύντομα θα δώσει τη θέση του στο ελληνικής προεύλευσης δοξασμένο όνομα. Σε αυτό το υποβρύχιο, και σύμφωνα με το defencepoint.gr το οποίο επικαλείται αποκλειστικές πληροφορίες, θα υψωθεί η ελληνική σημαία στις 15 Οκτωβρίου.

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Ακατάλληλα τα πλοία άνω των 1.800 τόνων για το Αιγαίο

Ο επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ναυτικού, ναύαρχος Νικ. Παπάς, θεωρεί σε δημόσια επιστολή του, την απόκτηση των φρεγατών FREMΜ για το ΠΝ ως ένα λάθος. Κατά τον ίδιο μάλιστα, οτιδήποτε πλοίο άνω των 1.800 μετρικών τόνων εκτόπισμα, είναι ακατάλληλο για το Αιγαίο.

Ο ίδιος θεωρεί πως το ΠΝ πρέπει να προσανατολιστεί στην απόκτηση πλοίων εκτοπίσματος περί τους 1.800 τόνους, τα οποία θα διαθέτουν πλήρη αντιεροπορική και αντιβληματική αυτοάμυνα, σύγχρονη μάλιστα.

Ο ίδιος δεν αναλύει περαιτέρω πως δύναται ένα εκτόπισμα 1.800 τόνων να φέρει πλήρη και σύγχρονη αντιεροπορική και αντιβληματική άμυνα. Κατά τον ίδιο, το κύριο αμυντικό θέατρο του ΠΝ είναι το Αιγαίο. Οποιαδήποτε αναφορά για την Κύπρο απουσιάζει.

Κατά τον ναύαρχο Νικόλαο Παπά, ενδεικτική είναι η μετά τον πόλεμο απόκτηση του Καταδρομικού «ΕΛΛΗ», 10.000 τόνων, το οποίο απόκτησε η Ελλάδα στο πλαίσιο των ιταλικών επανορθώσεων, το οποίο χρησιμοποιήθηκε μόνο για μεταφορές αρχηγών κρατών, που επικσκέπτοντο επίσημα την Ελλάδα. Απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά του Θωρηκτού «Αβέρωφ», επίσης 10.000 τόνων εκτοπίσματος, στα Στενά του Ελλησπόντου.

Ο λόγος που επικαλείται ο επίτιμος αρχηγός του ΠΝ τους 1.800 τόνους εκτόπισμα, είναι κυρίως οικονομικός και σχετίζεται με το υψηλό οικονομικό βάρος στη συντήρηση των πλοίων μεγαλύτερου εκτοπίσματος.

Σε μία μελέτη που διεξήγαγε το ΠΝ το 1983, συγκρίθηκαν η ολλανδικής προέλευσης Φρεγάτα «Λήμνος», 3.600 τόνων, με το Αντιτορπιλικό «Αετός», περίπου 1.800 τόνων και κατασκευής 1944. Το αποτέλεσμα της μελέτης ήταν πως η φρεγάτα «Λήμνος» ήταν 7,5% περισσότερο αξιοποιήσιμη από το «Αετός».

Tο Αντιτορπιλικό Βέλος

Στις 16 Ιουλίου 1959 παρελήφθη στο San Diego των Η.Π.Α. ως στρατιωτική βοήθεια και με πρώτο Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Γ. ΜΟΡΑΛΗ κατέπλευσε στην Ελλάδα. Στις 25 Μαΐου του 1973, με Κυβερνήτη τον Νικόλαο Παπά, ενώ συμμετείχε σε άσκηση του NATO, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την στρατιωτική δικτατορία της Ελλάδας στασίασε και αγκυροβόλησε στο Φιουμιτσίνο της Ιταλίας, αρνούμενο να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Στις 26 Μαρτίου 1991 παροπλίσθηκε.

Το 1994 το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το ανακήρυξε σε μουσείο για τον αγώνα ενάντια στην δικτατορία και το πλοίο αγκυροβόλησε στον Πόρο.

Στις 14 Δεκεμβρίου 2000 μεταφέρθηκε στην Ναυτική βάση της Σαλαμίνας για επισκευή και ανάπλασή του σε επισκέψιμο ναυτικό μουσείο.

Στις 26 Ιουνίου 2002 αγκυροβόλησε στο πάρκο ναυτικής παράδοσης στο Παλαιό Φάληρο ως επισκέψιμο μουσείο.

F-18 E/F Super Hotnet


Έλληνες χειριστές περιεργάζονται με το μάτι το μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-18 E/F Super Hornet, κατασκευής Boeing και σε επιχειρησιακή χρήση με το USNavy, το οποίο βρέθηκε στην Ελλάδα πέρυσι, με την ευκαιρία της συνεκπαίδευσης ελληνικών και αμερικανικών μαχητικών στο Αιγαίο. Η αμερικανική πλευρά έχει επιδείξει δύο φορές επίσημα το συγκεκριμένο μαχητικό στην Πολεμική Αεροπορία.

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Προμήθεια βλήματος αέρος-αέρος Meteor από την τουρκική Αεροπορία αλλάζει τον συσχετισμό ισχύος

Με ανατροπή της αεροπορικής ισορροπίας στο Αιγαίο, κυριολεκτικά από το πουθενά, και δημιουργία μιας ανάλογης κατάστασης όπως αυτή των ετών 1994-1997 όταν η τουρκική Αεροπορία ήταν η μόνη που επιχειρούσε βλήμα ΑΙΜ-120 AMRAAM στο Αιγαίο κάτι που έκρινε εν πολλοίς και την τύχη της κρίσης στα Ίμια, κινδυνεύει η Π.Α. λόγω πιθανής απόκτησης του βλήματος αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς, Μεteor από την τουρκική Αεροπορία. Η κατασκευάστρια εταιρεία MBDA αποκάλυψε μια ελαφρώς τροποποιημένη έκδοση του βλήματος που θα φέρεται από το μαχητικό F-35, 120 μονάδες του οποίου αποκτά η Τουρκία.

Το αμερικανικής κατασκευής μαχητικό θα μπορεί να μεταφέρει μέχρι και τέσσερις πυραύλους του τύπου, στις εσωτερικές αποθήκες του και αυτό αποτελεί ένα επιπλέον δύσκολο σταυρόλεξο για την Πολεμική Αεροπορία: Το βλήμα είναι μακράν ανώτερο από τον ΑΙΜ-120 που χρησιμοποιούν και οι δύο Αεροπορίες στο Αιγαίο (έχει ακτίνα 100 χλμ και το κυριότερο αναπτύσσει ταχύτητα 4 Μach) και θα δίνει την δυνατότητα κατάρριψης των ελληνικών μαχητικών σε μεγαλύτερες αποστάσεις και σε χρόνους κλάσματος από αυτούς που αφήνει ο ΑΙΜ-120 για αντίδραση του αμυνόμενου.

Τυχόν ταυτόχρονη προμήθειά του από το 2015, έτος ένταξης του F-35 στην τουρκική Π.Α., τόσο του αεροσκάφους όσο και του βλήματος θα δημιοτυργήσει ένα gap στις επιχειρησιακές δυνατότητες των δύο Αεροποριών που θα καλυφθεί μόνο αν υπάρξει προμήθεια F-35 ή ευρωπαϊκού αεροσκάφους (EF-2000, Gripen NG, Rafale F.3) ή του ρωσικού Su-35 που χρησιμοποιεί ανάλογο βλήμα σε επιδόσεις (ελαφρά ανώτερες). Πληροφορίες από την MBDA αναφέρουν ότι ήδη το βλήμα επιδείχθηκε σε Τούρκους επιτελείς και ήδη συζητείται η βιομηχανική συμμετοχή τουρκικών εταιρειών στην κατασκευή του!

Στην εφαρμογή του στο F-35 η συνολική έκταση του πτερυγίου του πυραύλου μειώνεται κατά περίπου 20% σε σύγκριση με τον αρχικό σχεδιασμό, ανέφερε ο ο Rob Thornley, αξιωματούχος της MBDA. Το νέο σχήμα του πυραύλου Meteor, του επιτρέπει να μεταφέρεται στον σχδιασμένο εσωτερικό χώρο για τους τέσσερις AIM-120C7 AMRAAM της Raytheon.

Ο νέος σχεδιασμός του πυραύλου είναι το προϊόν μιας μελέτης της Lockheed, πριν από τρία χρόνια, με χρηματοδότηση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, με σκοπό την διερεύνηση της σκοπιμότητας για την μεταφορά τεσσάρων Meteor στον εσωτερικό κόλπο του F-35.

Ο Meteor έχει προγραμματιστεί να ενταχθεί στο οπλοστάσιο του Rafale, του Eurofighter Typhoon και του Gripen, στο πλαίσιο ενός εξαεθνούς προγράμματος της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Lockheed, προηγουμένως, έχει αποκαλύψει έναν τροποποιημένο άνοιγμα του εσωτερικού κόλπου του F-35, ο οποίος δημιουργεί αρκετό χώρο για να μεταφέρονται μέχρι και έξι AMRAAM.

Το METEOR βασίζεται στο σχέδιο του βλήματος S-225XR που αναπτύχθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’80 από τις εταιρείεςBAE, Marconi, Alenia και SAAB. Τον Μαϊο του 2000 η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε επίσημα την επιλογή του METEOR και τον Ιούνιο του 2001 προσχώρησαν στο σχήμα με την υπογραφή του σχετικού Μνημονίου Κατανόησης (MoU) (πέραν της Μ. Βρετανίας) η Γαλλία και η Σουηδία και ως βιομηχανικοί εταίροι η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία. Ακολουθεί τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους η προσχώρηση της Ιταλίας με σκοπό την απόκτηση 400 βλημάτων και τον Δεκέμβριο η Ισπανία. Ακολουθεί το 2002 και η προσχώρηση της Γερμανίας με σκοπό την απόκτηση 600 βλημάτων.

Το βλήμα METEOR έχει ανάλογο μέγεθος με το AIM-120 (σε παρένθεση τα στοιχεία μεγέθους του AMRAAM). Το μήκος του φθάνει τα 3,65μ, (3,66μ) η διάμετρος τα 0,178μ (ίδια) και το βάρος του τα 185 κιλά (152 κιλά). Ενδεικτικά οι διαστάσεις του AIM-54C ήταν: μήκος 3,95μ, διάμετρος 0,380μ και βάρος τα 457 κιλά. Το βλήμα αναπτύσσει μέγιστη υπερηχητική ταχύτητα 4 Mach που του επιτρέπει να εκτελεί ελιγμούς υψηλής φόρτισης στα όρια του φακέλου εμπλοκής.

Η εμβέλειά του υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 100χλμ. Μάλιστα σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία η «ζώνη αδύνατης διαφυγής» υπερβαίνει τα 100 χλμ, συνεπώς η επίδοση μέγιστης εμβέλειας υπερβαίνει κατά πολύ την ανωτέρω επίδοση! Στην περίπτωση που οι προδιαγραφές αυτές επιβεβαιωθούν στη πράξη, πρόκειται για μία πραγματική «επανάσταση» στην εναέρια μάχη και επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα χρήσης του βλήματος σε συνδυασμό με ένα σύγχρονο ραντάρ AESA.

Για τον λόγο αυτό δεν φαίνεται πιθανή η πιστοποίηση του βλήματος σε παλαιότερα μαχητικά που δεν διαθέτουν ραντάρ AESA παρά την εν γένει «συμβατότητά» του με το βλήμα AMRAAM.

Το σώμα του βλήματος είναι κυλινδρικό με μία «ασυμμετρική» διαμόρφωση με δύο αεραγωγούς κατασκευασμένους από τιτάνιο κάτω από το κυρίως σώμα του. Στο σώμα του βλήματος έχουν εγκατασταθεί τέσσερα ουραία πτερύγια. Χρησιμοποιείται ο κλασικός αεροδυναμικός έλεγχος των ουραίων πτερυγίων των βλημάτων μεγάλης εμβέλειας όπως του Phoenix.



Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Νεώτερες πληροφορίες για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων κλάσης Ay

Νεώτερες πληροφορίες για τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων της κλάσης Ay αναφέρουν ότι τελικά θα εκσυγχρονιστούν μόνο τα δύο τελευταία υποβρύχια της κλάσης λόγω της μικρής τους σχετικά ηλικίας που είναι 26 έτη (S-351 DOGANAY) και 21 έτη (S-352 DOLUNAY).

Τα άλλα δύο υποβρύχια που αρχικά είχαν ενταθεί στο πρόγραμμα κατά τα φαινόμενα δεν θα εκσυγχρονιστούν λόγω της μεγάλης ηλικίας των πλοίων που είναι 29 και 32 έτη.

Όσον αφορά το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει την εγκατάσταση νέου περισκοπίου, νέων συστημάτων επικοινωνίας και συστήματα ESM/EDT.

Τα δύο υποβρύχια δεν πρόκειται να αποκτήσουν νέο Σύστημα Διαχείρισης Μάχης αλλά 4 από τις 8 τορπιλοσωλήνες θα τροποποιηθούν ανάλογα ώστε να μπορούν να αξιοποιούν τορπίλες MK-48 ADCAP Mod6.



Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ που είχε υποσχεθεί πως θα στείλει τα ελικόπτερα Σούπερ Κόμπρα για τον αντιτρομοκρατικό αγώνα, υπέκυψε στο εβραϊκό λόμπι





Η κυβέρνηση των ΗΠΑ που μέχρι πριν από μερικούς μήνες είχε υποσχεθεί πως θα στείλει ελικόπτερα Σούπερ Κόμπρα για να χρησιμοποιηθούνε στον αντιτρομοκρατικό αγώνα, υπό την πίεση του εβραϊκού λόμπι, πάγωσε τις πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία.

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον Ναμίκ Ταν ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει μια έντονη προσπάθεια επηρεασμού στο αμερικανικό κογκρέσο. Σε αυτήν την εκστρατεία λόμπι, θα συμμετάσχουν και εταιρίες όπως η STM.

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον Ναμίκ Ταν είπε ότι λόγω το Κογκρέσο λόγω του διαμορφωμένου αρνητικού κλίματος σταμάτησε να πουλάει στην Τουρκία τα όπλα που εκείνη επιθυμεί.
…………………………..

Ο Ταν δήλωσε : ¨Οι σχέσεις μας με την κυβέρνηση Ομπάμα προχωράνε καλά. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα μας ευχαρίστησαν για την συμβολή μας στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Όμως υπό την επήρεια κάποιων κύκλων υπάρχει μια αρνητική ατμόσφαιρα. Για αυτό η κυβέρνηση Ομπάμα δεν στέλνει στο Κογκρέσο τις συμφωνίες που υπέγραψε μαζί μας, καθώς μπορεί να απορριφθούνε. Στις συγκεντρώσεις που κάναμε, εκθέσαμε αυτήν τη κατάσταση στους αρμόδιους της κυβέρνησης. Είπαμε πως η κυβέρνηση μπορεί να συμβάλλει περισσότερο στο Κογκρέσο για την Τουρκία. Η παράδοση μεγάλων όπλων που προσδοκούσαμε σταμάτησαν. Aνάμεσα σε αυτά το Reaper (μη επανδρωμένο εναέριο όχημα) και τα Κόμπρα (επιθετικά ελικόπτερα). Η κατάσταση για την συμφωνία που αφορά το F35 είναι διαφορετική, εκεί δεν υπάρχουν καθυστερήσεις. Δε μπορείτε να συγκρίνετε αυτή την κατάσταση με το εμπάργκο της εποχής της Επιχείρησης Ειρήνης στη Κύπρο. Τότε είχε βγει απόφαση του Κογκρέσου για εμπάργκο. Τώρα όμως και εμείς θα καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για να εξηγήσουμε την Τουρκία στο Κογκρέσο. Τις επόμενες μέρες θα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να εξηγήσουμε στα μέλη του Κογκρέσου τις στενές συμμαχικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, και την συνεργασία σε περιοχές όπως το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Ο Ταν στην συγκέντρωση ανέφερε πως η συμφωνία του Τουρκικού Κράτους με τις αμερικάνικες εταιρίες λόμπι και δημοσίων σχέσεων έληξε και πως τις επόμενες μέρες αυτές οι συμφωνίες θα ανανεωθούνε.

Ο Ταν ανέφερε πως η ανανέωση αυτών των συμφωνιών έγινε με 20% έκπτωση. Η εφημερίδα Χουριέτ αποκάλυψε πως σε αυτήν την επίθεση της πρεσβείας στο Κογκρέσο έχουν ετοιμαστεί να μετάσχουν και εταιρίες που κάνουν δουλειές με το Τουρκικό κράτος. Μαθεύτηκε πως η εταιρία STM που έχει έδρα στην Άγκυρα και είναι σύμβουλος της Διεύθυνσης Αμυντικών Βιομηχανιών, ον Ιούλιο άνοιξε ένα γραφείο λόμπι στην Ουάσιγκτον .

Επικεφαλής του γραφείου λόμπι είναι ένα συνταξιούχος αμερικανός στρατιωτικός που υπηρέτησε επί μακρόν στη Σμύρνη, ο Μωρίς Λη Μακφάν. Σύμφωνα με τα έγγραφα του υπουργείου δικαιοσύνης των ΗΠΑ η δουλειά του Μακφάν είναι να διασφαλίσει τις σχέσεις της STM με την αμερικανική κυβέρνηση. Για αυτό ο Μακφάν θα εκπληρώσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες με βάση τον νόμο για το λόμπι. Θα διαφυλάξει τα συμφέροντα της εταιρίας. Επίσης η STM θα εργαστεί και με τους δικηγόρους της, καθώς έχει αναλάβει την νομική εκπροσώπηση της Τουρκικής Δημοκρατίας .Έναντι τούτων θα πληρώνεται με 180.000 $ τον μήνα.

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ F-35

Tουρκικό σχέδιο της συμμετοχής στην ανάπτυξη του κορεάτικου νέου μαχητικού KF-X, και την σημασία που έχει αυτό για την τουρκική βιομηχανία, και όχι μόνο. Ενδεικτικά να πούμε ότι με την επιτυχή ολοκλήρωση του συγκεκριμένου προγράμματος, όταν και εαν αυτή επιτευχθεί, η τουρκία θα έχει μπει στο κλάμπ αυτό των χωρών που θα έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και τεχνολογία για να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν μαχητικά αεροσκάφη. Σίγουρα δεν θα μπορεί να ολοκληρώσει κάτι τέτοιο χωρίς εξωτερική βοήθεια - ακόμα και η κίνα ή το ισραήλ αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα όταν προσπαθούν να αναπτύξουν μαχητικά χωρίς εξωτερική βοήθεια - αλλά σίγουρα θα έχει θέσει όχι απλώς τις βάσεις, αλλά τις δυνατότητες για να μπορεί η τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία να αναπτύσσει και να εξελίσσει προγράμματα εκσυγχρονισμού δικών της ή και ξένων αεροσκαφών, να προσφέρει άμεση και ριζική υποστήριξη στην τουρκική πολεμική αεροπορία, και ταυτόχρονα να συνεισφέρει σε ανάπτυξη τεχνολογιών, και εισροή περαιτέρω οικονομικών κεφαλαίων απο πιθανά προγράμματα που σχεδόν σίγουρα θα αναλαμβάνει. Τέλος, η τεχνογνωσία αυτή σίγουρα θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη ικανότερων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV), κάνοντας περιττή την αγορά τους από την αμερική ή το ισραήλ, και εξασφαλίζοντας αυτάρκεια και ανεξαρτησία στην τουρκία.


Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει είναι ότι η τουρκική πολεμική αεροπορία δεν σκοπεύει να επαναπαφθεί στο - όπως φαίνεται μεχρι στιγμής - μη ικανό μαχητικό εναέριας υπεροχής, το F-35 που θα αποκτήσει, και κατανόησε ότι η μελλοντική τουρκική αεροπορία, δεν μπορεί να έχει σοβαρό μέλλον - αν φυσικά επιθυμεί να συνεχίζει να παίζει τον σημαντικότατο ρόλο που παίζει σήμερα - διαθέτωντας μόνο αεροσκάφη κρούσης, αλλά χρειάζεται και μαχητικά αεροπορικής υπεροχής. Και η κίνηση των τούρκων, δείχνει ξεκάθαρα ότι έχουν κατανοήσει ΠΛΗΡΩΣ τον ρόλο που θα κληθεί να παίξει το αμερικάνικο μαχητικό στην μελλοντική τουρκική αεροπορία, και πλέον ψάχνουν για το μαχητικό που θα κάνει ότι δεν μπορεί να κάνει το F-35 και θα δρα συμπληρωματικά με αυτό. Δηλ. να παράσχει στην τουρκική πολεμική αεροπορία την εναέρια υπεροχή. Οι εξελίξεις αναμένονται σημαντικές...

ΠΗΓΗ

"Σε επιλογή νέου τύπου μαχητικού πάει η Τουρκία" - Τουλάχιστον 100 νέα μαχητικά χρειάζεται η Π.A.

12-09-2010 15:05:25

Το μαχητικό που θα αρχίσει να αντικαθιστά στην Τουρκία το F-16 από το 2020-2025 και μετά δεν θα είναι το F-35, αλλά ένα άλλο μαχητικό εξίσου προηγμένο και με πραγματική συμπαραγωγή για την Τουρκία, αλλά από πηγή πέραν αυτής των ΗΠΑ. Σε αυτό συγκλίνουν όλες οι εκτιμήσεις στην Πολεμική Αεροπορία κάνοντας αναγωγή στην υπάρχουσα και μελλοντική δομή και ρυθμό αντικατάστασης των τουρκικών μαχητικών. Μϊα αναγωγή που θα δούμε ότι οδηγεί και σε ένα άλο εξαιρετικά ανησυχητικό για την εθνική μας ασφάλεια παράπλευρο αποτέλεσμα.

Η Τουρκία δεν θα μείνει στο F-35 ως μοναδικό μαχητικό αεροσκάφος του στόλου της. Το F-35 είναι ένα αεροσκάφος το οποίο παρά το γεγονός ότι ενσωματώνει υψηλές τεχνολογίες βρίσκεται πολύ μακριά από το «απόλυτο μαχητικό» όπως είναι αυτή την στιγμή του F-22.

Με περιορισμένες ικανότητες στη κλειστή εναέρια μάχη, περιορισμένο οπλικό φορτίο στην διαμόρφωση stealth, αυξημένες πιθανότητες εντοπισμού από εχθρικά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης ή μαχητικών με ραντάρ που εκπέμπουν στην L-Band ή και σε ορισμένες διαμορφώσεις των κοινών AESA ραντάρ σε όλα τα τόξα, πλην ίσως του μετωπικού. Βασικός λόγος είναι ότι η Τουρκία θέλει να είναι εν μέρει απεξαρτημένη από τις ΗΠΑ σε ότι αφορά την αεροπορική ισχύ της. Κατ'αυτό τον τρόπο στην Π.Α. εκτιμούν ότι «Το πιθανότερο είναι να πάνε σε συμπαραγωγή με κάποιες από τις υποψήφιες διεθνώς προτάσεις».

Όπως δημοσίευσε την Τρίτη το defencenet.gr η Τουρκία εμφανίζεται από τους Κορεάτες να επιδεικνύει «έντονο ενδιαφέρον» για συμμετοχή της στο πρόγραμμα ανάπτυξης μαχητικού KF-X της Νοτίου Κορέας. Ο Στρατηγός Choi Cha-Kyu, γενικός διευθυντής του προγράμματος του αεροσκάφους στο κέντρο Defense Acquisition Program Administration (DAPA), είπε κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ την Τρίτη ότι η Άγκυρα εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο συμμετοχής στο πρόγραμμα KF-X για την αντικατάσταση 180 F-16 μέχρι το 2020.

Βέβαια μέχρι το 2020 η Τουρκία δεν πρόκειται να αντικαταστήσει 180 F-16, αλλά μέχρι το 2025 θα έχει ξεκινήσει να αντικαθιστά τα F-16 προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί περί το 2035 ο στόλος τους.Η προμήθεια τουλάιχιστον 120 F-35 ολοκληρώνεται μέχρι το 2021, οπότε απομένουν 230 μαχητικά που θα πρέπει να αντικατασταθούν. Με την προμήθεια των 30 F-16 Adv. και τον εκσυγχρονισμό 200 μαχητικών F-16 σε διαμόρφωση CCIP, αλλά το κυριότερο με την εγκατάσταση AN/APG-68 (V) 9 στα 165 από αυτά μέχρι το 2014, η Αγκυρα είναι βέβαιο ότι μέχρι το 2025 δεν θα εντάξει στο στόλο της νέο αεροσκάφος πλην του F-35.

Όμως στην αυγή της νέας δεκαετίας θα πρέπει να έχει αποφασίσει να επιλέξει το νέο αεροσκάφος που θα αποτελέσει το δεύτερο μαχητικό της τουρκικής Αεροπορίας από το 2025 και μετά, στο δυαδικό σύστημα μαχητικών που εφαρμόζει με συνέπεια από την δεκαετία του '70 και μετά (F-4 και F-5 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '80, F-16 και F-4, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας που διανύουμε και F-35 και F-16 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '20).

Η απόσυρση του F-4 Terminator 2020 το ... 2020-22 είναι βέβαιη, αλλά τα αεροσκάφη θα αντικατασταθούν σε όλες τις Μοίρες της τουρκική Αεροπορίας από το F-35.

Σύμφωνα με το επίσημο χρονοδιάγραμμα των Τούρκων το πρόγραμμα θα τερματιστεί τον Ιούνιο του 2014 όταν το τελευταίο αεροπλάνο θα εξέλθει των εγκαταστάσεων της ΤΑΙ, οπότε και ο στόλος F-16 της ΤΗΚ θα απο 165 F-16 επιπέδου Βlock50+ και τα 35 παλαιότερα F-16 σε διαμόρφωση CCIP Lite.

Η κορεατική πρόταση έχει τα πολλά θετικά στοιχεία για την Τουρκία, αλλά και ορισμένα κρίσιμα αρνητικά. Η βιομηχανική αμυντική συνεργασία των δύο πλευρών στο μελλοντικό άρμα μάχης Altay και πιθανότατα και σε άλλα προγράμματα όπως το σκάφος LPD κλπ είναι θετικό στοιχείο, αλλά άλλο τέτοια προγράμματα και άλλο ένα πρόγραμμα μαχητικού αεροσκάφους.

Το KF-X, η stealth άποψη της κορεατικής αεροναυπηγικής βιομηχανίας ξεκίνησε το 2002, αλλά στμάτησε η ανάπτυκή του λόγω τεχνολογικών προβλημάτων. Τώρα υποτίθεται ότι επιλύθηκαν και θα επανεκκινήσει το πρόγραμμα το 2012 μετά την θετική απόφαση των νομοθετικών σωμάτων για την χρηματοδότηση του

Περίπου 120 KF-X θα κατασκευαστούν αρχικά και περισσότερα από 130 αεροσκάφη θα παραχθούν επιπλέον.

Η Κορέα θα πληρώσει το 60% του κόστους ανάπτυξης για το KF-X, αξίας περίπου 4.2 δισεκατομμύρια δολάρια, με το υπόλοιπο να προέρχεται από άλλες κυβερνήσεις ή εταιρικούς συνεργάτες. Το ζήτημα είναι με τόσο χαμηλό κόστος τι είδους αεροσκάφος θα παραχθεί όταν η Ρωσία με όλη την διαθέσιμη τεχνολογία και το χαμηλότερο κόστος έρευνας και ανάπτυξης παγκοσμίως σε πρηγμένες τεχνολογίες δαπάνησε $25 δις. για την ανάπτυξη του T-50.
Σύμφωνα με το μνημόνιο που υπεγράφη στις 15 Ιουλίου, η Ινδονησία συμφώνησε να πάρει το 20% του προγράμματος και να αγοράσει περίπου 50 αεροσκάφη KF-X, όταν ξεκινήσει η μαζική παραγωγή.

Το κόστος παραγωγής μετά τη φάση της ανάπτυξης, υπολογίζεται ότι είναι περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Κορέα επιδιώκει να λάβει τις σχετικές μεταφορές τεχνολογίας από τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές εταιρείες του τομέα της αεροδιαστημικής. Οι πιθανοί εταιρικοί συνεργάτες περιλαμβάνουν τις Boeing και Lockheed Martin από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την ευρωπαϊκή EADS και την Saab της Σουηδίας.

Μεταξύ των άλλων απαιτείται μιά ώθηση 25 τόνων, η οποία θα πρέχεται από έναν ή δύο κινητήρες, δυνατότητες supercruise και ικανότητα πλήγματος στόχων στον αέρα, στην ξηρά και στη θάλασσα.

Βέβαια από τα παραπάνω προκύπτει και κάτι άλλο πολύ σημαντικό: Το 2020 η τουρκική Αεροπορία θα επιχειρεί 350 μαχητικά (200 εκσυγχρονισμένα ή αναβαθμισμένα F-16 + 30 έκδοσης Adv + 120 F-35) αλλά και τα F-4 Terminator που σταδιακά θα εξέρχονται από την υπηρεσία. Αυτή θα είναι η δομή της τουρκική Αεροπορίας με προβολή δεκαετίας.

Έναντι αυτών η Ελλάδα θα αντιπαρατάσσει με τα σημερινά δεδομένα περί τα 190 μαχητικά πρώιμης ή εξελιγμένης τρίτης γενιάς, αφού τα F-4 Peace Icarus στα τέλη της δεκαετίας θα αποτελούν, ένδοξο μεν, παρελθόν, δε. Δηλαδή όποιο μαχητικό προμηθευτεί η Π.Α. προκειμένου να αποφύγει η χώρα την de facto «φιλανδοποίηση» (η Π.Α. όπως αποδέχεται και το STRATFOR στηρίζει πρακτικά ολόκληρη την Ελλάδα αυτή την στιγμή ως γεωπολτική παρουσία), θα πρέπει να παραγγείλλει σε δύο φάσεις 40 και 60 μαχητικών με ολοκλήρωση παραλαβών το 2020! Συν βέβαια τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των Mirage 2000EGM/BGM και των F-16.

Αυτό σε μία απάντηση των κύκλων που απεργάζονται μείωση του αριθμού των αεροσκαφών της Π.Α. στη Νέα Δομή Δυνάμεων, στα 270 ή και 250 αεροσκάφη, επειδή «Θέλουν να κάνουν οικονομία». Μία Αεροπορία με 250 μαχητικά «στα χαρτιά» (χωρίς υψηλές διαθεσιμότητες) σημαίνει 150 ετοιμοπόλεμα αεροσκάφη. Από τα οποία το 50% μπορεί να καταστραφεί στο πρώτο αιφνιδιαστικό πλήγμα. Αντιλαμβάνονται αυτοί οι «κάποιοι» το εθνικό έγκλημα που προετοιμάζουν στο όνομα των «οκονομιών»; 'Εκτός και αν αυτός είναι ο αντικειμενικός τους στόχος και σκοπός...

Έτοιμη να γεμίσει τους ουρανούς του Αιγαίου με «ελεύθερα πουλιά» είναι η Τουρκία.



Έτοιμη να γεμίσει τους ουρανούς του Αιγαίου με «ελεύθερα πουλιά» είναι η Τουρκία, υλοποιώντας ένα τεράστιο πρόγραμμα κατασκευής αλλά και αγοράς Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV). Πρόκειται για αεροσκάφη με πολύωρη αυτονομία πτήσης, ικανά να εκτελούν αποστολές κατασκοπίας συλλέγοντας πληροφορίες και καταγράφοντας οτιδήποτε υπάρχει στο έδαφος, από ύψος 30.000 ποδών. Τα τουρκικά UAV θα είναι επίσης εξοπλισμένα με υψηλής τεχνολογίας συσκευές λήψης πληροφοριών, οι οποίες θα μεταβιβάζουν σε πραγματικό χρόνο τα στοιχεία που συλλέγουν σε στρατιωτικές βάσεις της Τουρκίας, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης στο στόχο.


Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, στο ενδεχόμενο ελληνοτουρκικού θερμού επεισοδίου, είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για την ελληνική αεράμυνα, αφού θα φέρουν επίσης συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και εντοπισμού των ελληνικών ραντάρ τα οποία μπορούν εν συνεχεία να καταστρέψουν πέφτοντας πάνω τους.

Η πρώτη πτήση

Ήδη, στις αρχές του μήνα, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της «Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας» η πρώτη πτήση ενός νέου μη επανδρωμένου αεροσκάφους, ικανού να χρησιμοποιηθεί και ως μεταγωγικό, αφού μπορεί να μεταφέρει φορτίο βάρους 1,5 τόνου. Το αεροσκάφος έχει τη δυνατότητα 24ωρης παραμονής στον αέρα και ανάπτυξη ταχύτητας 140 χλμ. Να σημειώσουμε ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία εδώ και δύο χρόνια διαθέτει στις τάξεις της πάνω από 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία σχεδόν καθημερινά όχι μόνο σαρώνουν τους ουρανούς του Αιγαίου, αλλά υπάρχουν πληροφορίες ότι, σε κάποιες περιπτώσεις, έχουν πραγματοποιήσει πτήσεις ακόμη και πάνω από εδάφη της ηπειρωτικής Ελλάδας, καταγράφοντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις και θέσεις ραντάρ. Δίπλα στα παραπάνω βεβαίως θα πρέπει να επισημάνουμε την αγορά 10 ακόμη UAV, αξίας 180 εκατ. δολαρίων, τα οποία προμηθεύτηκε η Άγκυρα από το Ισραήλ. Επρόκειτο πάντως για μια προμήθεια η οποία αν και φαινομενικά καθυστέρησε σημαντικά για τεχνικούς λόγους, πέρασε από χίλια μύρια κύματα μέχρι να υλοποιηθεί εξαιτίας των συνεχών διακυμάνσεων των ισραηλινοτουρκικών σχέσεων. Ενδεικτικό πάντως της τεράστιας σημασίας που δίνουν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στην ανάπτυξη τέτοιου τύπου αεροσκαφών είναι το γεγονός ότι ήταν ένα από τα θέματα που είχε θίξει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στην τελευταία συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης είχε συμφωνηθεί η δωρεάν παραχώρηση από τις ΗΠΑ στην Τουρκία τριών υπερσύγχρονων μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου «Predator», παρόμοιων με αυτά που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί στις επιχειρήσεις τους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ενίσχυση οπλοστασίου

Να επισημάνουμε ότι η Τουρκία δίνει τεράστιο βάρος στην ενίσχυση του οπλοστασίου της όχι μόνο με UAV, αλλά και με κάθε άλλου είδους μη επανδρωμένα οχήματα, εν αντιθέσει με τη χώρα μας η οποία υλοποιεί με χαρακτηριστικά αργούς ρυθμούς τα δικά της αντίστοιχα προγράμματα. Ήδη η εταιρεία Aselsan, η μεγαλύτερη τουρκική πολεμική βιομηχανία, έχει ξεκινήσει τις εργασίες σχεδιασμού και κατασκευής μίας σειράς μη επανδρωμένων οχημάτων, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει το βαθμό εξάρτησης των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από ξένες εταιρείες. Πιο συγκεκριμένα, η τουρκική εταιρεία «τρέχει» αυτή τη χρονική περίοδο 4 σχέδια μη επανδρωμένων συστημάτων με τις κωδικές ονομασίες «Izci» («Πρόσκοπος»), «Kasif» («Εξερευνητής»), «Denizci» («Ναυτικός») και «Gezgin» («Περιηγητής»). Ειδικότερα:

Το «Izci» είναι ένα μη επανδρωμένο, τηλεκατευθυνόμενο όχημα ειδικά σχεδιασμένο για την επιτήρηση των συνόρων και για την αναγνώριση στόχων καθώς και για την ανταπόκριση σε υπηρεσίες διοικητικής μέριμνας. Το συγκεκριμένο όχημα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει στόχους σε 24ωρη βάση, όπως επίσης να φέρει οπλισμό και να «διαβιβάζει» δεδομένα και πληροφορίες στο κέντρο επιχειρήσεων.

Το «Kasif» είναι ένα μη επανδρωμένο σύστημα επιτήρησης, τοποθετημένο σε αερόστατο. Θα έχει δε τη δυνατότητα διεξαγωγής ερευνών από απόσταση πολλών χιλιομέτρων, ενώ τα συστήματα που θα φέρει θα του επιτρέπουν να εντοπίσει, από μεγάλο ύψος ημέρα και νύχτα, οποιαδήποτε κινητικότητα στο έδαφος. Το «Kasif» αναμένεται να χρησιμοποιηθεί στην παρατήρηση πεδίων που βρίσκονται πίσω από λόφους, ενώ θα έχει τη δυνατότητα μεταβίβασης εικόνων και συντεταγμένων στόχων σε άλλα μη επανδρωμένα συστήματα.

Το «Denizci» είναι ένα τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο υποβρύχιο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο και την επιτήρηση σε λιμένες και θαλάσσιες περιοχές. Πρόκειται για ένα θαλάσσιο όχημα, το οποίο έχει τη δυνατότητα, όταν πλησιάζει το στόχο, να διαβιβάζει στο κέντρο επιχειρήσεων δεδομένα που συλλέγει από σόναρ, ραντάρ και θερμικές κάμερες.

Έγκαιρη προειδοποίηση

Τέλος, το «Gezgin» είναι επίσης ένα μη επανδρωμένο, ερπυστριοφόρο όχημα για την κάλυψη αναγκών στους τομείς έγκαιρης προειδοποίησης και επιτήρησης από απόσταση. Στο εν λόγω όχημα θα προσαρμοστεί προηγμένη τεχνολογία, που θα εξασφαλίζει, ασύρματα από απόσταση, τη χρήση οπλικού συστήματος. Επίσης, θα δύναται να φέρει ρομποτικό βραχίονα, θερμική κάμερα και σύστημα κατάδειξης στόχου με ακτίνες λέιζερ.

Να προσθέσουμε ότι τα παραπάνω οπλικά συστήματα που αναπτύσσει η τουρκική αεροπορική βιομηχανία είναι ικανά να αλλάξουν δραματικά την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να παραμένει για την ώρα απλώς θεατής των εξελίξεων. Ο συνεχής υπερεξοπλισμός της Τουρκίας, σε συνδυασμό με την ολιγωρία που επιδεικνύει η ελληνική πλευρά, έχει ως αποτέλεσμα την κλιμάκωση των προκλήσεων στο Αιγαίο, τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα. Τα «γεράκια» της Άγκυρας, μάλιστα, δεν διστάζουν σε κάθε τους πρόκληση να πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα, με αποκορύφωμα την πρόσφατη νηοψία που πραγματοποίησε τουρκική κορβέτα σε ελληνικό εμπορικό πλοίο εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Εκείνο πάντως που φαίνεται να προβληματίζει έντονα το Πεντάγωνο είναι η κατασκευή μαχητικού αεροσκάφους από την τουρκική αεροπορική βιομηχανία. Ήδη η τουρκική αεροπορία μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να πραγματοποιήσει δοκιμαστική πτήση ενός προτύπου διθέσιου αεροπλάνου με την κωδική ονομασία «Hurkus» («Ελεύθερο Πουλί»), το οποίο θα χρησιμοποιείται και ως εκπαιδευτικό βασικής – προκεχωρημένης και επιχειρησιακής εκπαίδευσης. Πρόκειται για ένα αεροσκάφος το οποίο θα είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα συστήματα, θα μπορεί να μεταφέρει οπλισμό και να παραχθεί σε μεγάλο αριθμό, αφού αποτελεί πρόγραμμα της τουρκικής εγχώριας βιομηχανίας.


ΠΗΓΗ
http://global-geostrategy.blogspot.com/2010/09/blog-post_9720.html

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Ανησυχία προκαλούν οι πτώσεις αεροσκαφών



Ανησυχία προκαλούν οι πτώσεις αεροσκαφών, οι περικοπές, τα ανταλλακτικά και το κλίμα που διαμορφώνεται στις Ενοπλες Δυνάμεις. «Επαναλαμβανόμενη σύμπτωση, παύει να είναι σύμπτωση», λέει ένας από τους άγραφους κανόνες. Αν μεταφέρουμε τον κανόνα σε όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες στις Ενοπλες Δυνάμεις, εύλογα ανακύπτουν ερωτήματα και έντονος προβληματισμός, καθώς διανύουμε έναν από τους χειρότερους μήνες από πλευράς δυστυχημάτων και ατυχημάτων.

Μέσα στον μήνα αυτό, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια εκπαίδευσης. Η αρχή έγινε στις 30 Ιουλίου, όταν στα Μέγαρα κατέπεσε και τυλίχτηκε στις φλόγες ελικόπτερο «Απάτσι» του Στρατού, παγιδεύοντας στις φλεγόμενες λαμαρίνες τους δύο χειριστές του, που ανασύρθηκαν λίγη ώρα αργότερα νεκροί.

Στις 19 Αυγούστου, Σημαιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού έχασε τη ζωή του όταν, κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης στη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών, έπεσε από ύψος 22 μέτρων και τραυματίσθηκε θανάσιμα.

Την περασμένη Πέμπτη στη λίστα θανάτου προστέθηκε ένα ακόμη όνομα, του 33χρονου Σμηναγού Αναστάσιου Μπαλατσούκα, μετά την εναέρια σύγκρουση των δύο μαχητικών F-16, δυτικά του Γαϊδουρονησίου, στην Κρήτη. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν δύο αναγκαστικές προσγειώσεις ελικοπτέρων, η πρώτη στις 10 Αυγούστου, όταν το ελικόπτερο Agusta Bell, της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στην Ανάφη με βλάβη στον κινητήρα. Η δεύτερη, λίγες ημέρες αργότερα, στις 16 Αυγούστου, όταν ελικόπτερο τύπου Χιούι της Αεροπορίας Στρατού, παρουσίασε απώλεια ισχύος και πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στον Βόλο.

Το ηθικό

Η κατάσταση που διαμορφώνεται με τα επαναλαμβανόμενα το τελευταίο διάστημα περιστατικά, προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε αυτό που όλοι συμφωνούν είναι ότι τα πολλά αρνητικά γεγονότα συσσωρευμένα σε τόσο σύντομο διάστημα, δεν μπορούν να αφήσουν ανεπηρέαστο το ηθικό των υπηρετούντων.

Ερχονται, δε, να προστεθούν σ' ένα κλίμα ανασφάλειας και ανησυχίας, που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας των οικονομικών περικοπών και όσων συνεπάγεται η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική και στις Ενοπλες Δυνάμεις. Στη δυσαρέσκεια, επίσης, που προκλήθηκε από τις ανακοινώσεις για περικοπές σε επιδόματα.

Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι φωνές αγωνίας για τα προβλήματα που συσσωρεύονται. Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στις προμήθειες ανταλλακτικών, με αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός αεροσκαφών, αλλά και πλοίων, να παραμένει ακινητοποιημένος.

Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια, στο πλαίσιο των περικοπών, να εξοικονομηθούν καύσιμα. Αυτό, όπως επισημαίνουν έμπειροι στρατιωτικοί, δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστες τις εκπαιδεύσεις, ο αριθμός των οποίων έχει μειωθεί. «Δεν έχουμε πτώση στο επίπεδο ετοιμότητας, αλλά δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι όσο περισσότερες εκπαιδεύσεις γίνονται, τόσο καλύτερα είναι», αναφέρει αξιωματικός.

Συνάδελφός του, αναφερόμενος στο πρόβλημα με τα ανταλλακτικά και τις ελλείψεις, σε συνδυασμό με τον γηράσκοντα στόλο, σε όλα τα Οπλα, αναφέρει ότι, σε πολλές περιπτώσεις, «σκυλεύουμε τα οχήματα, τα πλοία, τα ιπτάμενα μέσα που πλησιάζουν να περιέλθουν σε αχρηστία, προκειμένου να διατηρήσουμε σε καλύτερη κατάσταση τα υπόλοιπα». Προσθέτει ότι αυτό ανέκαθεν συνέβαινε, αλλά, πλέον, δείχνει να επιδεινώνεται διαρκώς.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν ότι η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί και πιθανόν θα χειροτερέψει, λόγω της αποχώρησης σημαντικού αριθμού στελεχών από τις μεσαίες κλίμακες του στρατεύματος, ενόψει των αλλαγών στο ασφαλιστικό. «Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι είναι στελέχη με σημαντική εμπειρία και γνώσεις που αποχωρούν και τα κενά καλούνται να καλύψουν νεότεροι, σε μια όχι απόλυτα ομαλή διαδοχή», επισημαίνεται.

Ρίσκο

Υπάρχει, βεβαίως, και η άλλη πλευρά του νομίσματος, η παραδοχή ότι οι εκπαιδεύσεις στις οποίες συμμετέχουν οι ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας είναι ιδιαίτερου βαθμού δυσκολίας. «Για να έχεις υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας, πρέπει να κάνεις δύσκολες ασκήσεις. Αυτό συνεπάγεται και αυξημένο ποσοστό ρίσκου», λένε στην «Κ» αξιωματικοί της Π.Α., προσθέτοντας ότι οι δείκτες ατυχημάτων στη χώρα μας, με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό ασκήσεων υψηλής επικινδυνότητας, είναι χαμηλοί.

Οι ασκήσεις σαν αυτή με τη τραγική κατάληξη την περασμένη Πέμπτη, γίνονται με προσομοίωση εμπόλεμης κατάστασης, με υπερηχητικές ταχύτητες, σε συνθήκες που η παραμικρή αστοχία μπορεί να αποβεί μοιραία. Οι αξιωματικοί της Π.Α. επισημαίνουν ότι ειδικά γι' αυτούς τους ανθρώπους είναι πρωταρχικής σημασίας να έχουν καθαρό μυαλό. «Να μην τους απασχολούν τα θέματα των επιδομάτων, να μην τους ανησυχούν όσα ακούνε για ανταλλακτικά.

Οι πιλότοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και πρέπει να είναι διαρκώς ετοιμοπόλεμοι, όταν μπαίνουν στα μαχητικά θα πρέπει να είναι απαλλαγμένοι από οποιαδήποτε αρνητική φόρτιση».

Καθυστερούν τα νέα

Τα δύο F-16 που συγκρούστηκαν την περασμένη Πέμπτη στην Κρήτη και συνετρίβησαν στη θάλασσα είναι από την τελευταία παρτίδα μαχητικών που παρέλαβε η Πολεμική Αεροπορία. Συνολικά, ο στόλος της Π.Α. εκτιμάται ότι βρίσκεται σε οριακή κατάσταση ως προς τις ανάγκες ανανέωσης, κάτι που έχει επισημανθεί πολλές φορές.

Ωστόσο, οι αποφάσεις για προμήθεια νέων μαχητικών, που είχαν προαναγγελθεί από την εποχή της προηγούμενης κυβέρνησης, ακόμα δεν έχουν προχωρήσει. Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης, θα καθυστερήσουν κι άλλο, έχουν ήδη μεταφερθεί για το επόμενο έτος, με την προτεραιότητα να δίδεται στη συντήρηση των ήδη υπαρχόντων αεροσκαφών και τη διατήρησή τους σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση.

ΠΗΓΗ : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η «επιχειρησιακή ζωή» ενός αεροσκάφους

Η «επιχειρησιακή ζωή» του αεροσκάφους ή αλλιώς η «διάρκεια ζωής» του, δεν μετράται σε χρόνια, αλλά αλλά σε κύκλους πίεσης. Κάθε φορά που ένα αεροσκάφος πετά, η άτρακτος και τα φτερά του βρίσκονται υπό πίεση. Η άτρακτος και τα φτερά είναι κατασκευσμένα από μεγάλες πλάκες (πάνελ), οι οποίες είναι μεταξύ τους συνδεμένες με βίδες, καρφιά η διάφορους άλλους συνδετήρες. Με την πάροδο του χρόνου, η περιοχή γύρω από τους συνδετήρες παρουσιάζει κενά, τα οποία οφείλονται στην κόπωση του μετάλλου.

Η διάρκεια ζωής ενός αεροσκάφους ορίζεται από τον κατασκευαστή και συνήθως βασίζεται στους κύκλους απο- και προσγείωσης. Η κόπωση του μετάλλου είναι μεγάλη, όταν το αεροσκάφος περνά από τους κύκλους πίεσης κάθε μέρα.

Οι ώρες πτήσης έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Όταν ένα αεροσκάφος χρησιμοποιείται για πραγματοποιεί μεγαλύτερες σε εμβέλεια πτήσης, υφίστανται λιγότερους κύκλους πίεσης, σε σχέση με ένα αεροσκάφος που πραγματοποεί πολλές και μικρές σε εμβέλεια πτήσεις.

Οι κατασκευαστές σχεδιάζουν τα αεροσκάφη ώστε να είναι χωρίς προβλήματα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σε αυτό το διάστημα, ο κατασκευαστής βγάζει και το πρόγραμμα συντήρησης, το οποίο θα πρέπει να τηρείται από τον χρήστη. Οι εργασίες συντήρησης γίνονται για να αποκλεισθεί κάθε δυνατή καταστροφική αποτυχία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στο αεροσκάφος δεν μπορεί να υπάρχει κόπωση του μετάλλου πριν φθάσει στο όριο της διάρκειας ζωής που δίνει ο κατασκευαστής.

Ο κατασκευαστής φροντίζει με ελέγχους κατά την παραγωγική διαδικασία να εντοπίσει κατασκευαστικά ελαττώματα, και ο χρήστης φροντίζει κατά την χρήση του αεροσκάφους με ελέγχους να εντοπίσει πιθανές μικρές ρωγμές.

Ο εντοπισμός των ρωγμών είναι ένας ολόκληρος επιστημονικός τομέας, ο οποίος χρησιμοποιεί τεχνολογία υπερηχητικών ακτίνων για να ενοπίσει τυχόν ελαττώματα. Με τη διαδικασία του υπέρηχου, οι επιθεωρητές μπορούν να κοιτάξουν μέσα στο υλικό, σε διαφορετικές τοποθεσίες και βάθη, για να προσδιορίσουν το μέγεθος και το σχήμα των ελαττωμάτων.

Ο εντοπισμός των ρωγμών κατά τη διάρκεια της παραγωγής, και γενικά η διασφάλιση της ποιότητας, γίνεται στις μεγάλες δυτικές εταιρίες ρομποτικά.

Τελικά, έχει ένα MiG-29 ή ένα F-16 μεγαλύτερη διάρκεια ζωής;

 Tα σύγχρονα αεροσκάφη έχουν τα λεγόμενα "Προγράμματα Δομικής Ακεραιότητας" όπου ελέγχονται σε προγραμματισμένα διαστήματα(π.χ. κάθε 300 ώρες πτήσης) σημεία του Α/Φ τα οποία θεωρείται ότι είναι πιθανό να εμφανίσουν σημάδια κόπωσης(κυρίως ρωγμές). Ο αναφερόμενος "εντοπισμός ρωγμών" επιστημονικά αποκαλείται "Μη Καταστροφικοί Έλεγχοι"(Non-Destructive Insprctions ή NDI)και αποτελείται από πολλές μεθόδους και όχι μόνο από "υπερηχητικές ακτίνες", ορολογία η οποία δεν υφίσταται. Δυστυχώς, η ανάπτυξη της θεματολογίας των Προγραμμάτων Δομικής Ακεραιότητας θέλει πολύ χώρο(και κοινό ανάλογων γνώσεων) . Αναφορικά με την σύγκριση MiG-29 και F-16, ένα F-16 Block 40/50 έχει δομικό όριο ζωής 8000 ώρες πτήσης ενώ το ρωσικό Α/Φ έχει δομικό όριο περί τις 4000 ώρες πτήσης(σύμφωνα με διεθνή βιβλία).

ΠΗΓΗ :http://fox2e-mag.blogspot.com/2010/08/blog-post_25.html

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Eρώτηση στη Βουλή για το νέο τουρκικό τυφέκιο



Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος κατέθεσε ερώτηση προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στις 13 Ιουλίου σχετικά με το νέο Σύγχρονο Εθνικό Τυφέκιο Πεζικού (Mehmetçik-1), το οποίο βασίζεται στο επιτυχημένο Ηeckler & Koch HK416 και προορίζεται να αντικαταστήσει από το 2012 τα υπάρχοντα G3 που χρησιμοποιούν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

“Συμφώνως με εκτενή δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, αναφέρεται ότι, παρουσιάσθηκαν στην Τουρκία, νέα πρωτότυπα του «Συγχρόνου Εθνικού Τυφεκίου Πεζικού», που συγκεν­τρώνει τις πλέον καλές ιδιότητες στον κόσμο, όπως τονίζεται χαρακτηριστικώς! Παρήχθησαν α­πό το Ίδρυμα Μηχανικής & Χημείας (ΜΚΕ), τα πρώτα τρία, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα περάσουν τα προβλεπόμενα τέστς προδιαγραφών.

Η έναρξη της παραγωγής, τοποθετείται τον Ιούνιο του 2011, ενώ αναμένεται το νέο όπλο να πάρει την θέση του γνωστού G3, που χρησιμοποιεί τώρα ο τουρκικός στρατός. Πρέπει να υπογραμμισθεί ότι τα τυφέκια αυτά, (τύπου 7,62) είναι εξ ολοκλήρου εγχώρια και παρήχθη­σαν χωρίς μεταφορά τεχνολογίας από οποιαδήποτε χώρα, αποτελώντας όπλα τρίτης γενεάς.

Συγχρόνως εκτελούνται και παράλληλες κατασκευές, όπως τυφέκια ελευθέρων σκοπευτών και άλλα ημιαυτόματα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

1. Είναι σε γνώση του υπουργείου, τα δημοσιεύματα αυτά των τουρκικών εφημερίδων, που συνοδεύονται μάλιστα από ευκρινείς φωτογραφίες των νέων όπλων;

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο, ώστε να καταστεί δυνατή μία αναλόγου τύπου ελληνική παραγωγή, ώστε πέραν της αυτάρκειας, να μπορεί να δώσει και σοβαρές εξαγωγικές δυνατότητες, αλλά και πολλές θέσεις εργασίας; Υπήρξαν έως τώρα σχετικές προσπάθειες και σε ποιο στάδιο είναι;”

Σέ  του απάντηση, το ΥΕΘΑ τονίζει πως “το θέμα των εξοπλισμών στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθείται στενά προκειμένου να υφίστανται συνεχώς επικαιροποιημένα στοιχεία και να εξετάζονται οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν” καθώς και ότι “η σύνταξη του ΕΜΠΑΕ είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να καθορισθούν τα αναγκαία οπλικά συστήματα κάτω από το πρίσμα της σημερινής οικονομικής κατάστασης.”

Υπενθυμίζεται ότι στον ακυρωθέντα διεθνή διαγωνισμό του Ελληνικού Στρατού για τη προμήθεια 112.370 σύγχρονων τυφεκίων είχε επικρατήσει το G36 των 5,56mm κατασκευής της γερμανικής Ηeckler & Κoch.


ΠΗΓΗ : Strategy-Report

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Με επιτυχία η εκτόξευση δύο διηπειρωτικών πυραύλων στη Ρωσία




Η Ρωσία προχώρησε με επιτυχία την Παρασκευή στην εκτόξευση δύο βαλλιστικών διηπειρωτικών πυραύλων στη θάλασσα του Μπάρεντς, από ένα υποβρύχιο με πυρηνικό προωθητικό σύστημα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ιντεφαξ.

Το υποβρύχιο-εκτοξευτήρας των πυραύλων «Toula» του Στόλου του Βορρά, εκτόξευσε δύο πυραύλους, ο ένας εκ των οποίων του τύπου Sineva, προς το πεδίο βολής Κούρα που βρίσκεται στη χερσόνησο της Καμτσάτκα, στη ρωσική Άπω Ανατολή, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Οι κεφαλές έφθασαν το στόχο τους την προβλεπόμενη ώρα», διευκρίνισε.

Ο Sineva είναι ένας διηπειρωτικός πύραυλος ικανός να μεταφέρει έως και δέκα πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με την ιστοσελίδα GlobalSecurity.org.

Αυτός ο τύπος πυραύλου (SS-N-23 στην κατάταξη του NATO) τέθηκε στην υπηρεσία του ρωσικού στρατού το 2007.

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Νέους πανίσχυρους κινητήρες πυραύλων σχεδιάζει η Κίνα

Αν η Κίνα καταφέρει να κατασκευάσει κινητήρα ικανό να παράγει ώθηση 600 τόννων η διαστημική ικανότητα της χώρας θα πολλαπλασιασθεί.

Κινέζοι μηχανολόγοι σχεδιάζουν την κατασκευή νέου, πανίσχυρου κινητήρα για πυραύλους, που θα οδηγήσουν τη νέα γενιά διαστημοπλοίων στο διάστημα.

Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή της Κινεζικής Ακαδημίας Πυραύλων, Λι Τονγκί, οι μηχανικοί μελετούν αυτή τη στιγμή κινητήρα ικανό να παράγει ώθηση 600 τόννων. Αν η Κίνα καταφέρει να κατασκευάσει τέτοιο κινητήρα, η διαστημική ικανότητα της χώρας θα πολλαπλασιασθεί. Η χώρα διαθέτει τον ισχυρότερο σε λειτουργία πειραματικό κινητήρα -τον «Μεγάλη Πορεία 5»- με ικανότητα ώθησης 120 τόννων.

«Πύραυλοι τέτοιας ισχύος θα είναι απαραίτητοι για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη», είπε ο κ. Λι. Για την επίτευξη τέτοιας ώθησης, το πρώτο στάδιο του σχεδιαζόμενου πυραύλου θα απαιτήσει πέντε ξεχωριστούς κινητήρες 600 τόννων ο κάθε ένας, που ίσως θα μοιράζονται σε ένα κεντρικό στάδιο και τέσσερις προσδεδεμένους πυραύλους στα πλάγια του πρώτου σταδίου. Η μορφολογία του νέου πυραύλου θα θυμίζει έτσι εκείνη των σημερινών διαστημικών οχημάτων, σε μεγαλύτερη, όμως, κλίμακα. Αν και η κινεζική υπηρεσία δεν αποκάλυψε το φορτίο του νέου πυραύλου, οι υπάρχουσες πληροφορίες τον φέρνουν να είναι εξίσου ισχυρός όσο και ο Saturn-5, που μετέφερε τους Αμερικανούς αστροναύτες στη Σελήνη.

Στο μεταξύ, το πρώτο στάδιο του κινεζικού πυραύλου Μεγάλη Πορεία-5 έχει ήδη δοκιμασθεί με επιτυχία, ενώ πρωτότυπο του διαστημικού οχήματος αναμένεται να είναι έτοιμο για δοκιμές μέσα στο 2012. Οταν κατασκευασθεί, ο πύραυλος Μεγάλη Πορεία-5, θα είναι ικανός να μεταφέρει φορτίο 25 τόννων σε χαμηλή τροχιά στο διάστημα και 14 τόννων σε υψηλή τροχιά, όπου βρίσκονται οι περισσότεροι τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι.

Στην πρόσφατη έκθεση αεροδιαστημικής τεχνολογίας στο Φάρνμπορο της Αγγλίας, η κινεζική υπηρεσία διαστήματος παρουσίασε βίντεο, από τις εγκαταστάσεις κατασκευής του Μεγάλη Πορεία-5, κοντά στο Πεκίνο. Τα ολοκληρωμένα στάδια του πυραύλου θα μεταφέρονται οδικώς από εκεί στη Νότια Κίνα, από όπου θα εκτοξεύονται στο διάστημα



Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Eurofighter VS F-35

Η Eurofighter έχει ξεκινήσει μια νέα εκστρατεία για να υπογραμμίσει την υπεροχή του Typhoon έναντι του F-35 της Lockheed Martin, στον αγώνα αέρος-αέρος. Η εκστρατεία ενημέρωσης περιγράφει μια σειρά αποτελεσμάτων προσομοιώσεων αεροπορικού αγώνα του ευρωμαχητικού έναντι του F-35, το οποίο προσομειώνεται και ως αριθμητικά ανώτερο.


Η εκστρατεία αποσκοπεί στη αντιμετώπιση του προκλητικού ισχυρισμού της Lockheed ότι το F-35 βρίσκεται σε αναλογική σχέση 6:1 έναντι άλλων σύγχρονων μαχητικών.

Η Eurofighter ελπίζει επίσης να διασκεδάσει την παγκόσμια αποδοχή της περιγραφής του F-35 της Lockeed ως πέμπτης γενιάς μαζητικό, που εμμέσως η αναφορά το περιγράφει ανώτερο όλων των λεγόμενων τέταρτης γενιάς μαχητικών, όπως για παράδειγμα το Typhoon.

Η πρόκληση που προκύπτει σχετίζεται με καθαρά οικονομικά κριτήρια, καθώς πολλές χώρες αντιμετωπίζουν το δίλημμα των αποφάσεων για την αγορά δύο αεροσκαφών. Στις 20 Ιουλίου, η Ιταλία ανακοίνωσε την απόφαση να περικόψει κατά 25 μονάδες τον υπό προμήθεια αριθμό για το Eurofighter.

Κατά την άποψη της Eurofighter, το F-35 είναι ένα παγκόσμιας κλάσης μαχητικό για την αποστολή αέρος-εδάφους, αλλά όχι ως παραδοσιακός μαχητής στον ρόλο της αεροπορικής υπεροχής, αναφέρει ο Craig Penrice, πιλότος του Typhoon και σύμβουλος μάρκετινγκ.

Η Lockheed και διάφοροι άλλοι αξιωματούχοι του προγράμματος ισχυρίζονται ότι οι ημέρες των παραδοσιακών dogfighting έχουν τελειώσει. Ένα διαφημιστικό βίντεο που κυκλοφόρησε πέρυσι παρουσίαζε την ικανότητα ελιγμών ενός σύγχρονου μαχητικού αεροσκάφους ως άνευ σημασίας. Το βίντεο δείχνει το F-35 να νικά τους αντιπάλους, όχι με την επιδεξιότητα σε dogfighting, αλλά από πυραύλους που εκτοξεύονται από 180° και άνω, δηλαδή το πίσω ημισφαίριο.

Η Eurofighter, ωστόσο, υποστηρίζει ότι ενώ το F-35 διαθέτει τις τεχνολογικές πτυχές της πολύ χαμηλής παρατηρησιμότητας, είναι ευάλωτο στην ανίχνευση από μη stealth αντιπάλους.

Σε μια προσομοίωση της Eurofighter διαπιστώθηκε ότι τέσσερα Typhoon υποστηριζόμενα από σύστημα AWACS νίκησαν το 85% των επιθέσεων από οκτώ F-35, τα οποία ήταν εξοπλσιμένα με δύο JDAM και δύο πυραύλους αέρος-αέρος στο εσωτερικό.

Σύμφωνα με τον Laurie Hilditch, αξιωματούχο της Eurofighter, το F-35 μπορεί να νικηθεί από αεροσκάφη αναχαίτισης σε συνδυασμό με AWACS, σε μια γωνία 25º έως 30º προς την πιθανή πορεία προσέγγισης του F-35 προς ένα στόχο.


ΠΗΓΗ :www.flightglobal.com

http://fox2e-mag.blogspot.com/2010/07/eurofighter-typhoon-f-35.html

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

ΝΕΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΝΑΝΟΣΩΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΑΠΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ

Ηχεία τα οποία δημιουργήθηκαν απο φύλλα νανοσωλήνων άνθρακα τα οποία είναι κλάσμα του πάχους μιας ανθρώπινης τρίχας, μπορούν να παράγουν ήχο, αλλά μπορούν εξίσου να ακυρώσουν/εξουδετερώσουν ήχο, ιδιότητες που είναι ιδανικές για σόναρ υποβρυχίων που απο την μία θα ελέγχουν τα βάθη των ωκεανών, αποτην άλλη θα κάνει τα υποβρύχια κυριολεκτικά «αόρατα» στον αντίπαλο.

Ο Ali Aliev και οι συνεργάτες του που ασχολήθηκαν με το φαινόμενο εξηγούν ότι πολύ λεπτά φίλμ απο νανοσωλήνες μπορούν να παράγουν ακουστικά κύματα διαμέσω ενός θερμοακουστικού φαινομένου. Κάθε φορά που ένα ηλεκτρικός παλμός διαπερνά την μικροσκοπική στρώση των νανοσωλήνων άνθρακα, ο αέρας που βρίσκεται γύρω και ενδιάμεσα θερμαίνεται και έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία ενός ακουστικού κύματος.

Κινέζοι επιστήμονες πρωτοανακάλυψαν αυτό το φαινόμενο το 2008, και το εξέτασαν με το να δημιουργήσουν ευέλικτα ηχεία. Σε μια πραγματικά αξιόλογη παρουσίαση, οι κινέζοι νανο-επιστήμονες, τοποθέτησαν ενα φύλλο νανοσωλήνων στην πλευρά μιας σημαίας, και το συνέδεσαν με μια συσκευή mp3.

Μετά, χρησιμοποίησαν την σημαία για να παίζει ένα τραγούδι την ώρα που αυτή κυμάτιζε στον αέρα. Φυσικά δεν δοκίμασαν αν αυτή η τεχνολογία μπορεί να βρει εφαρμογή και εντός του νερού. Αυτό έκανε ο Aliev που προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, αποδεικνύοντας ότι τα φύλλα νανοσωλήνων άνθρακα παράγουν μια χαμηλής συχνότητος ηχητική κυματομορφή που επιτρέπει στα σόναρ να προσδιορίσουν την τοποθεσία, βάθος, και ταχύτητα αντικειμένων που βρίσκονται εντός του υγρού. Επίσης επιβεβαίωσαν ότι τα ηχεία μπορούν να συγχρονιστούν σε συγκεκριμένες συχνότητες ώστε να εξουδετερώσουν τον θόρυβο, όπως π.χ. τον ήχο που κάνει ένα υποβρύχιο όταν κινείται, κάτι που αν βρει πρακτική εφαρμογή, θα αλλάξει τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου κάτω, και επάνω απο την θαλάσσια επιφάνεια.



Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Τετρακίνητο όχημα-«ελικόπτερο»!

Τη μια στιγμή μπορεί να είναι όχημα 4 Χ 4 και σε κάτι λιγότερο από ένα λεπτό να μεταμορφωθεί σε ελικόπτερο: o λόγος για τη νέα επινόηση της εταιρείας κατασκευής στρατιωτικών ελικοπτέρων ΑVΧ Αircraft Company, με έδρα στο Τέξας των ΗΠΑ.

Το μυστικό του πρωτοποριακού συνδυασμού οχήματος και ελικοπτέρου κρύβεται στους αναδιπλούμενους έλικες στο επάνω μέρος, οι οποίοι με τη βοήθεια ενός προηγμένου μηχανισμού «μαζεύουν» ή «ξεδιπλώνονται» σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, μεταλλάσσοντας ανάλογα με την περίσταση τον τετρακίνητο «χαμαιλέοντα».

Το φουτουριστικό όχημα είναι ικανό να μεταφέρει τέσσερις πλήρως εξοπλισμένους στρατιώτες και να διανύσει με ένα γέμισμα συνολικά μια απόσταση 400 χιλιομέτρων, τόσο από εδάφους όσο και από αέρος. Στον αέρα η ταχύτητά του μπορεί να αγγίξει τα 225 χλμ. /ώρα, ενώ στο έδαφος μπορεί να φθάσει τα 140 χλμ. /ώρα σε δρόμο και τα 50 χλμ./ώρα εκτός δρόμου.

Οι κατασκευαστές του μάλιστα ισχυρίζονται ότι ο χειρισμός του θα είναι τόσο απλός, ώστε να μπορεί να το οδηγήσει ακόμη και ένας απλός φαντάρος. Το αμερικανικό Πεντάγωνο πάντως σκέφτεται σοβαρά την πρόταση της ΑVΧ για το Ιράκ και το Αφγανιστάν, όπου υπάρχουν αμερικανικά στρατεύματα.

ADEN cannon


Development
The ADEN (named for the Armament Development Establishment, where it was designed, and Enfield, where it is produced) was developed in the late 1940s as a replacement for the older Hispano-Suiza HS.404 20 mm cannon used in British aircraft of World War II. It is based (as are the French DEFA cannon and American M39 cannon) on the mechanism of the German Mauser MG 213C, an experimental revolver cannon designed for the Luftwaffe, but never used in combat. The ADEN entered service on the Hawker Hunter in 1954, and subsequently used on every British gun-armed aircraft until the advent of the Panavia Tornado in the 1980s.

The current version is the ADEN Mk 4. Although its muzzle velocity of 2,430 ft/s (741 m/s) is considerably lower than the Hispano's 2,789 ft/s (850 m/s), the substantially larger and heavier projectile makes the ADEN more lethal, and it has a higher rate of fire of about 1,300 rounds per minute.

An improved version, the ADEN Mk 5, incorporates a multitude of small changes to improve reliability and increase rate of fire slightly to 1,500–1,700 rounds per minute. No new Mk 5s were built, but many older weapons were converted, being redesignated Mk 5 Straden.

Aircraft using the ADEN 30 as in-built armament have included the A-4SU Super Skyhawk, English Electric Lightning, Folland Gnat (and HAL Ajeet), Hawker Hunter, Gloster Javelin, Saab Lansen, Saab Draken, SEPECAT Jaguar, Supermarine Scimitar, and CAC Sabre. Several podded versions exist, including the installations scabbed below the fuselage of British Hawker Siddeley Harrier (and USMC AV-8A/Cs) and Sea Harriers and the Swedish FFV Aden, which is used (among others) on the BAe Hawk. The FFV Aden contains the weapon and 150 rounds of ammunition, is 151.57 in (3.85 m) long, and weighs 802.5 lb (364 kg) fully loaded.
The ADEN is very similar to the French DEFA cannon, and the two weapons use the same range of 30 mm ammunition.

ADEN 25

The ADEN Mk 5 became the basis for the planned ADEN 25, which was to be a somewhat larger weapon (90 in / 2.29 m long, 203 lb / 92 kg) firing the new range of NATO 25 mm ammunition (as in the American GAU-12 Equalizer) at a much higher muzzle velocity of 3,445 ft/s (1,050 m/s). The lighter ammunition was also to produce a higher rate of fire, 1,650 to 1,850 rounds per minute. Unfortunately, severe development problems plagued the ADEN 25, which proved unable to meet its design weight target. It was finally cancelled in 1999. As a result, RAF Harrier GR.7 and GR.9 aircraft currently have no cannon, no attempt apparently having been made to retrofit the older ADEN 30 mm pods. Fleet Air Arm Sea Harriers retained the 30 mm weapon until their retirement in 2006.

Specifications

Type: single-barrel automatic cannon

Caliber: 30 mm (1.18 in) × 113 mm

Operation: revolver chamber

Length: 1.59 m (62.6 in)

Weight (complete): 87.1 kg (192 lb)

Rate of fire: 1,200 - 1,700 rpm

Muzzle velocity: 741 m/s (2,430 ft/s)

Projectile weight: 220 g (7.76 oz)

 References

 External links

Mauser and Aden Cannon (RAF source)

v • d • eLists relating to aviation

General Timeline of aviation · Aircraft (manufacturers) · Aircraft engines (manufacturers) · Rotorcraft (manufacturers) · Airports · Airlines (defunct) · Civil authorities · Museums

Military Air forces · Aircraft weapons · Missiles · Unmanned aerial vehicles (UAVs) · Experimental aircraft

Accidents/incidents General · Military · Commercial (airliners) · Deaths

Records Airspeed · Distance · Altitude · Endurance · Most-produced aircraft