Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Ανησυχία προκαλούν οι πτώσεις αεροσκαφών



Ανησυχία προκαλούν οι πτώσεις αεροσκαφών, οι περικοπές, τα ανταλλακτικά και το κλίμα που διαμορφώνεται στις Ενοπλες Δυνάμεις. «Επαναλαμβανόμενη σύμπτωση, παύει να είναι σύμπτωση», λέει ένας από τους άγραφους κανόνες. Αν μεταφέρουμε τον κανόνα σε όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες στις Ενοπλες Δυνάμεις, εύλογα ανακύπτουν ερωτήματα και έντονος προβληματισμός, καθώς διανύουμε έναν από τους χειρότερους μήνες από πλευράς δυστυχημάτων και ατυχημάτων.

Μέσα στον μήνα αυτό, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια εκπαίδευσης. Η αρχή έγινε στις 30 Ιουλίου, όταν στα Μέγαρα κατέπεσε και τυλίχτηκε στις φλόγες ελικόπτερο «Απάτσι» του Στρατού, παγιδεύοντας στις φλεγόμενες λαμαρίνες τους δύο χειριστές του, που ανασύρθηκαν λίγη ώρα αργότερα νεκροί.

Στις 19 Αυγούστου, Σημαιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού έχασε τη ζωή του όταν, κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης στη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών, έπεσε από ύψος 22 μέτρων και τραυματίσθηκε θανάσιμα.

Την περασμένη Πέμπτη στη λίστα θανάτου προστέθηκε ένα ακόμη όνομα, του 33χρονου Σμηναγού Αναστάσιου Μπαλατσούκα, μετά την εναέρια σύγκρουση των δύο μαχητικών F-16, δυτικά του Γαϊδουρονησίου, στην Κρήτη. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν δύο αναγκαστικές προσγειώσεις ελικοπτέρων, η πρώτη στις 10 Αυγούστου, όταν το ελικόπτερο Agusta Bell, της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στην Ανάφη με βλάβη στον κινητήρα. Η δεύτερη, λίγες ημέρες αργότερα, στις 16 Αυγούστου, όταν ελικόπτερο τύπου Χιούι της Αεροπορίας Στρατού, παρουσίασε απώλεια ισχύος και πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στον Βόλο.

Το ηθικό

Η κατάσταση που διαμορφώνεται με τα επαναλαμβανόμενα το τελευταίο διάστημα περιστατικά, προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε αυτό που όλοι συμφωνούν είναι ότι τα πολλά αρνητικά γεγονότα συσσωρευμένα σε τόσο σύντομο διάστημα, δεν μπορούν να αφήσουν ανεπηρέαστο το ηθικό των υπηρετούντων.

Ερχονται, δε, να προστεθούν σ' ένα κλίμα ανασφάλειας και ανησυχίας, που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας των οικονομικών περικοπών και όσων συνεπάγεται η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική και στις Ενοπλες Δυνάμεις. Στη δυσαρέσκεια, επίσης, που προκλήθηκε από τις ανακοινώσεις για περικοπές σε επιδόματα.

Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι φωνές αγωνίας για τα προβλήματα που συσσωρεύονται. Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στις προμήθειες ανταλλακτικών, με αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός αεροσκαφών, αλλά και πλοίων, να παραμένει ακινητοποιημένος.

Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια, στο πλαίσιο των περικοπών, να εξοικονομηθούν καύσιμα. Αυτό, όπως επισημαίνουν έμπειροι στρατιωτικοί, δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστες τις εκπαιδεύσεις, ο αριθμός των οποίων έχει μειωθεί. «Δεν έχουμε πτώση στο επίπεδο ετοιμότητας, αλλά δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι όσο περισσότερες εκπαιδεύσεις γίνονται, τόσο καλύτερα είναι», αναφέρει αξιωματικός.

Συνάδελφός του, αναφερόμενος στο πρόβλημα με τα ανταλλακτικά και τις ελλείψεις, σε συνδυασμό με τον γηράσκοντα στόλο, σε όλα τα Οπλα, αναφέρει ότι, σε πολλές περιπτώσεις, «σκυλεύουμε τα οχήματα, τα πλοία, τα ιπτάμενα μέσα που πλησιάζουν να περιέλθουν σε αχρηστία, προκειμένου να διατηρήσουμε σε καλύτερη κατάσταση τα υπόλοιπα». Προσθέτει ότι αυτό ανέκαθεν συνέβαινε, αλλά, πλέον, δείχνει να επιδεινώνεται διαρκώς.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν ότι η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί και πιθανόν θα χειροτερέψει, λόγω της αποχώρησης σημαντικού αριθμού στελεχών από τις μεσαίες κλίμακες του στρατεύματος, ενόψει των αλλαγών στο ασφαλιστικό. «Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι είναι στελέχη με σημαντική εμπειρία και γνώσεις που αποχωρούν και τα κενά καλούνται να καλύψουν νεότεροι, σε μια όχι απόλυτα ομαλή διαδοχή», επισημαίνεται.

Ρίσκο

Υπάρχει, βεβαίως, και η άλλη πλευρά του νομίσματος, η παραδοχή ότι οι εκπαιδεύσεις στις οποίες συμμετέχουν οι ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας είναι ιδιαίτερου βαθμού δυσκολίας. «Για να έχεις υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας, πρέπει να κάνεις δύσκολες ασκήσεις. Αυτό συνεπάγεται και αυξημένο ποσοστό ρίσκου», λένε στην «Κ» αξιωματικοί της Π.Α., προσθέτοντας ότι οι δείκτες ατυχημάτων στη χώρα μας, με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό ασκήσεων υψηλής επικινδυνότητας, είναι χαμηλοί.

Οι ασκήσεις σαν αυτή με τη τραγική κατάληξη την περασμένη Πέμπτη, γίνονται με προσομοίωση εμπόλεμης κατάστασης, με υπερηχητικές ταχύτητες, σε συνθήκες που η παραμικρή αστοχία μπορεί να αποβεί μοιραία. Οι αξιωματικοί της Π.Α. επισημαίνουν ότι ειδικά γι' αυτούς τους ανθρώπους είναι πρωταρχικής σημασίας να έχουν καθαρό μυαλό. «Να μην τους απασχολούν τα θέματα των επιδομάτων, να μην τους ανησυχούν όσα ακούνε για ανταλλακτικά.

Οι πιλότοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και πρέπει να είναι διαρκώς ετοιμοπόλεμοι, όταν μπαίνουν στα μαχητικά θα πρέπει να είναι απαλλαγμένοι από οποιαδήποτε αρνητική φόρτιση».

Καθυστερούν τα νέα

Τα δύο F-16 που συγκρούστηκαν την περασμένη Πέμπτη στην Κρήτη και συνετρίβησαν στη θάλασσα είναι από την τελευταία παρτίδα μαχητικών που παρέλαβε η Πολεμική Αεροπορία. Συνολικά, ο στόλος της Π.Α. εκτιμάται ότι βρίσκεται σε οριακή κατάσταση ως προς τις ανάγκες ανανέωσης, κάτι που έχει επισημανθεί πολλές φορές.

Ωστόσο, οι αποφάσεις για προμήθεια νέων μαχητικών, που είχαν προαναγγελθεί από την εποχή της προηγούμενης κυβέρνησης, ακόμα δεν έχουν προχωρήσει. Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης, θα καθυστερήσουν κι άλλο, έχουν ήδη μεταφερθεί για το επόμενο έτος, με την προτεραιότητα να δίδεται στη συντήρηση των ήδη υπαρχόντων αεροσκαφών και τη διατήρησή τους σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση.

ΠΗΓΗ : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η «επιχειρησιακή ζωή» ενός αεροσκάφους

Η «επιχειρησιακή ζωή» του αεροσκάφους ή αλλιώς η «διάρκεια ζωής» του, δεν μετράται σε χρόνια, αλλά αλλά σε κύκλους πίεσης. Κάθε φορά που ένα αεροσκάφος πετά, η άτρακτος και τα φτερά του βρίσκονται υπό πίεση. Η άτρακτος και τα φτερά είναι κατασκευσμένα από μεγάλες πλάκες (πάνελ), οι οποίες είναι μεταξύ τους συνδεμένες με βίδες, καρφιά η διάφορους άλλους συνδετήρες. Με την πάροδο του χρόνου, η περιοχή γύρω από τους συνδετήρες παρουσιάζει κενά, τα οποία οφείλονται στην κόπωση του μετάλλου.

Η διάρκεια ζωής ενός αεροσκάφους ορίζεται από τον κατασκευαστή και συνήθως βασίζεται στους κύκλους απο- και προσγείωσης. Η κόπωση του μετάλλου είναι μεγάλη, όταν το αεροσκάφος περνά από τους κύκλους πίεσης κάθε μέρα.

Οι ώρες πτήσης έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Όταν ένα αεροσκάφος χρησιμοποιείται για πραγματοποιεί μεγαλύτερες σε εμβέλεια πτήσης, υφίστανται λιγότερους κύκλους πίεσης, σε σχέση με ένα αεροσκάφος που πραγματοποεί πολλές και μικρές σε εμβέλεια πτήσεις.

Οι κατασκευαστές σχεδιάζουν τα αεροσκάφη ώστε να είναι χωρίς προβλήματα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σε αυτό το διάστημα, ο κατασκευαστής βγάζει και το πρόγραμμα συντήρησης, το οποίο θα πρέπει να τηρείται από τον χρήστη. Οι εργασίες συντήρησης γίνονται για να αποκλεισθεί κάθε δυνατή καταστροφική αποτυχία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στο αεροσκάφος δεν μπορεί να υπάρχει κόπωση του μετάλλου πριν φθάσει στο όριο της διάρκειας ζωής που δίνει ο κατασκευαστής.

Ο κατασκευαστής φροντίζει με ελέγχους κατά την παραγωγική διαδικασία να εντοπίσει κατασκευαστικά ελαττώματα, και ο χρήστης φροντίζει κατά την χρήση του αεροσκάφους με ελέγχους να εντοπίσει πιθανές μικρές ρωγμές.

Ο εντοπισμός των ρωγμών είναι ένας ολόκληρος επιστημονικός τομέας, ο οποίος χρησιμοποιεί τεχνολογία υπερηχητικών ακτίνων για να ενοπίσει τυχόν ελαττώματα. Με τη διαδικασία του υπέρηχου, οι επιθεωρητές μπορούν να κοιτάξουν μέσα στο υλικό, σε διαφορετικές τοποθεσίες και βάθη, για να προσδιορίσουν το μέγεθος και το σχήμα των ελαττωμάτων.

Ο εντοπισμός των ρωγμών κατά τη διάρκεια της παραγωγής, και γενικά η διασφάλιση της ποιότητας, γίνεται στις μεγάλες δυτικές εταιρίες ρομποτικά.

Τελικά, έχει ένα MiG-29 ή ένα F-16 μεγαλύτερη διάρκεια ζωής;

 Tα σύγχρονα αεροσκάφη έχουν τα λεγόμενα "Προγράμματα Δομικής Ακεραιότητας" όπου ελέγχονται σε προγραμματισμένα διαστήματα(π.χ. κάθε 300 ώρες πτήσης) σημεία του Α/Φ τα οποία θεωρείται ότι είναι πιθανό να εμφανίσουν σημάδια κόπωσης(κυρίως ρωγμές). Ο αναφερόμενος "εντοπισμός ρωγμών" επιστημονικά αποκαλείται "Μη Καταστροφικοί Έλεγχοι"(Non-Destructive Insprctions ή NDI)και αποτελείται από πολλές μεθόδους και όχι μόνο από "υπερηχητικές ακτίνες", ορολογία η οποία δεν υφίσταται. Δυστυχώς, η ανάπτυξη της θεματολογίας των Προγραμμάτων Δομικής Ακεραιότητας θέλει πολύ χώρο(και κοινό ανάλογων γνώσεων) . Αναφορικά με την σύγκριση MiG-29 και F-16, ένα F-16 Block 40/50 έχει δομικό όριο ζωής 8000 ώρες πτήσης ενώ το ρωσικό Α/Φ έχει δομικό όριο περί τις 4000 ώρες πτήσης(σύμφωνα με διεθνή βιβλία).

ΠΗΓΗ :http://fox2e-mag.blogspot.com/2010/08/blog-post_25.html

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Eρώτηση στη Βουλή για το νέο τουρκικό τυφέκιο



Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος κατέθεσε ερώτηση προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στις 13 Ιουλίου σχετικά με το νέο Σύγχρονο Εθνικό Τυφέκιο Πεζικού (Mehmetçik-1), το οποίο βασίζεται στο επιτυχημένο Ηeckler & Koch HK416 και προορίζεται να αντικαταστήσει από το 2012 τα υπάρχοντα G3 που χρησιμοποιούν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

“Συμφώνως με εκτενή δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, αναφέρεται ότι, παρουσιάσθηκαν στην Τουρκία, νέα πρωτότυπα του «Συγχρόνου Εθνικού Τυφεκίου Πεζικού», που συγκεν­τρώνει τις πλέον καλές ιδιότητες στον κόσμο, όπως τονίζεται χαρακτηριστικώς! Παρήχθησαν α­πό το Ίδρυμα Μηχανικής & Χημείας (ΜΚΕ), τα πρώτα τρία, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα περάσουν τα προβλεπόμενα τέστς προδιαγραφών.

Η έναρξη της παραγωγής, τοποθετείται τον Ιούνιο του 2011, ενώ αναμένεται το νέο όπλο να πάρει την θέση του γνωστού G3, που χρησιμοποιεί τώρα ο τουρκικός στρατός. Πρέπει να υπογραμμισθεί ότι τα τυφέκια αυτά, (τύπου 7,62) είναι εξ ολοκλήρου εγχώρια και παρήχθη­σαν χωρίς μεταφορά τεχνολογίας από οποιαδήποτε χώρα, αποτελώντας όπλα τρίτης γενεάς.

Συγχρόνως εκτελούνται και παράλληλες κατασκευές, όπως τυφέκια ελευθέρων σκοπευτών και άλλα ημιαυτόματα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

1. Είναι σε γνώση του υπουργείου, τα δημοσιεύματα αυτά των τουρκικών εφημερίδων, που συνοδεύονται μάλιστα από ευκρινείς φωτογραφίες των νέων όπλων;

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο, ώστε να καταστεί δυνατή μία αναλόγου τύπου ελληνική παραγωγή, ώστε πέραν της αυτάρκειας, να μπορεί να δώσει και σοβαρές εξαγωγικές δυνατότητες, αλλά και πολλές θέσεις εργασίας; Υπήρξαν έως τώρα σχετικές προσπάθειες και σε ποιο στάδιο είναι;”

Σέ  του απάντηση, το ΥΕΘΑ τονίζει πως “το θέμα των εξοπλισμών στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθείται στενά προκειμένου να υφίστανται συνεχώς επικαιροποιημένα στοιχεία και να εξετάζονται οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν” καθώς και ότι “η σύνταξη του ΕΜΠΑΕ είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να καθορισθούν τα αναγκαία οπλικά συστήματα κάτω από το πρίσμα της σημερινής οικονομικής κατάστασης.”

Υπενθυμίζεται ότι στον ακυρωθέντα διεθνή διαγωνισμό του Ελληνικού Στρατού για τη προμήθεια 112.370 σύγχρονων τυφεκίων είχε επικρατήσει το G36 των 5,56mm κατασκευής της γερμανικής Ηeckler & Κoch.


ΠΗΓΗ : Strategy-Report

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Με επιτυχία η εκτόξευση δύο διηπειρωτικών πυραύλων στη Ρωσία




Η Ρωσία προχώρησε με επιτυχία την Παρασκευή στην εκτόξευση δύο βαλλιστικών διηπειρωτικών πυραύλων στη θάλασσα του Μπάρεντς, από ένα υποβρύχιο με πυρηνικό προωθητικό σύστημα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ιντεφαξ.

Το υποβρύχιο-εκτοξευτήρας των πυραύλων «Toula» του Στόλου του Βορρά, εκτόξευσε δύο πυραύλους, ο ένας εκ των οποίων του τύπου Sineva, προς το πεδίο βολής Κούρα που βρίσκεται στη χερσόνησο της Καμτσάτκα, στη ρωσική Άπω Ανατολή, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Οι κεφαλές έφθασαν το στόχο τους την προβλεπόμενη ώρα», διευκρίνισε.

Ο Sineva είναι ένας διηπειρωτικός πύραυλος ικανός να μεταφέρει έως και δέκα πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με την ιστοσελίδα GlobalSecurity.org.

Αυτός ο τύπος πυραύλου (SS-N-23 στην κατάταξη του NATO) τέθηκε στην υπηρεσία του ρωσικού στρατού το 2007.